1568X560px Essens 2 Side 38 Baconoel NY

Herlig humle

Det er ingen hemmelighed, at vi danskere er vilde med øl. Men øl kan meget mere
end at slukke tørsten. I denne udgave af Madglad sætter vi fokus på danskernes
nationaldrik og inspirerer til, hvordan du kan bruge den på helt nye måder.

Øllets historie - 10.000 år på 35 sekunder

Der er blevet brygget øl næsten lige så længe, som vi mennesker har eksisteret. De første beretninger om øl kommer fra Egypten og Mesopotamien for godt og vel 10.000 år siden. Her blandede man gær, vand og smuldret brød for at lave grødet ølmasse, som man nød med sugerør. Mums.

Også i Norden kunne vi finde ud af øl. Blandt andet blev Egtvedpigen – en del tusind år senere – begravet med en krukke hvedeøl ved sin side. Vikingerne var selvfølgelig vilde med øl, faktisk i sådan en grad, at de havde et kampråb, der hed ”øl, øl og hvidløg”.

Ølglæden hang ved, og i middelalderen producerede vi danskere øl i tøndevis til hjemmebrug – øl var nemlig renere end det meste drikkevand. Det var primært kvinder, der bryggede i hjemmene, mens munkene på klostrene i blandt andet Tyskland og Belgien eksperimenterede med deres egne øltyper, der skulle hjælpe dem igennem fasten.

I dag er vi danskere stadig glade for øl, men det behøver ikke kun være noget vi drikker. Øl gør sig nemlig også utroligt godt i mad. Overrask dine gæster med denne lækre øl-brownie, som er perfekt til eftermiddagskaffen.

535X720px Essens 2 Side 41 Oelbrownies

Sommerens bedste øl-cocktails

En ny trend bobler frem over hele verden. Kolde cocktails baseret på øl, som giver en markant smag og en lavere alkoholprocent. 

Udforsk andre Madglad temaer

Vi elsker mad. I Madglad sætter vi fokus på én ingrediens, som vi er særligt vilde med.