Sød, syrlig og sommerlig

Rabarber er med sin syrlige smag og smukke farver populær i de danske køkkenhaver. Vi sætter fokus på forårsgrøntsagen over dem alle og inspirerer til, hvordan du kan bruge rabarber i alt fra curds til cocktails.

Den korte historie om rabarber

Findes der noget mere dansk og dejligt end rabarber? Ja, det gør der faktisk, for hvis man dykker ned i historien, vil man se, at rabarberen har sine rødder i Asien. Her blev det brugt som et lægemiddel til at sætte gang i fordøjelsen hos forspiste rigmænd.

I middelalderen fandt rabarberen vej til Europa, som en eksotisk smuglervare på linje med safran, kanel og opium. Efterspørgslen var høj, og snart lærte man at dyrke planten i England, men først i 1700-tallet begyndte man at bruge rabarber i madlavning. I Danmark blev planten i 1800- tallet brugt til at skjule møddinger, da den voksede godt i den næringsrige jord, men man benyttede også stænglen til marmelader, grød, saft og andet godt. Vi har brugt rabarber i madlavningen siden da.

Selvom rabarber i nogle år har vokset lidt under radaren, er den hen over de seneste år igen blevet populær. Det skyldes både, at den smager fantastisk, men også at det er en taknemmelig plante, der let kan dyrkes lokalt, hvilket taler lige ind i den bæredygtige tidsånd.

Hvis du vil indfange smagen af forår i dit bagværk, så rabarbertærte et godt bud. Denne version er med sit geometriske mønster så smuk, at du næsten ikke nænner at spise den… Men nogen skal jo gøre det.

M Essens 1 Side 40 Pillivuyt 3050910001236 18851 (2)
M Essens 1 Side 39 Royal Copenhagen 5705140720515 1016939

Iskold rabarbersuppe

En dejlig forårs- og sommerdessert, der køler på en varm dag. Prøv den med lidt vaniljeis, hvis der skal skrues helt op for lækkerheden.

Sådan gør du:

Kog 500 g rabarber i 1 ltr vand sammen med lidt frisk mynte og vaniljesukker, til de er helt udkogte. Sigt suppen og smag til med sukker, ca. 120 g. Hvis du foretrækker en konsistens a la tomatsuppe, så kan du jævne med lidt kartoffelmel udrørt i vand. Lad suppen blive helt kold i køleskabet, og server den med god vaniljeis og eventuelt lidt friske jordbær.

Madglad (700 × 460Px) (1)

Rabarbersnaps

Ingen påskefrokost uden snaps. Men hvorfor nøjes med den klassiske, når det både er nemt og sjovt at smagssætte sin egen? Prøv f.eks. at tilsætte frisk rabarber, som giver et herligt skud sødme, syrlighed og smuk kulør.

Sådan gør du: Skær 500 g røde rabarberstilke i små stykker og vend dem med 2 dl sukker. Lad rabarberen trække natten over i et stort sylteglas med låg. Hæld 70 cl neutral snaps eller vodka i glasset, ryst grundigt og lad det stå i 3 uger. Når snapsen er klar, sies den den gennem et rent viskestykker og hældes på skoldede flasker

0002 M Essens 1 Side 41 Gade 667322 2 (1)

Rabarberque-sauce

Kombinationen af chili, hvidløg, honning og rabarber kan virke speciel på papiret. Men på din grillmad smager det fantastisk. Denne alternative bbq-sauce er god til kylling, spareribs, koteletter – you name it. Husk rigelige mængder

Sådan gør du:

Bland 2 kopper snittede rabarber, 1 dåse hakkede tomater, 1 lille dåse tomatpuré, 1 finthakket løg, 1 hakket fed hvidløg samt honning, æblecider-eddike, røget paprika og cayennepeber efter smag. Lad det simre ved medium varme i ca. 20 min. uden låg. Mos rabarberen med en gaffel eller blend den, hvis du ønsker en mere lind konsistens. Smag til med salt og peber, og server straks – eller lad den køle og gem den i lufttæt beholder i op til en uge.

M Essens 1 Side 41 Eva Solo

Rabarbersirup

En sød og syrlig rabarbersirup, der passer perfekt til ymer, græsk yoghurt, skyr, is og cocktails. Det er drønsimpelt at lave, ikke mindst hvis du alligevel er i gang med at lave rabarbersaft.

Sådan gør du:

Skyl og snit 800 g rabarberstilke, og brug endelig også ’foden’ på stilken. Den tilføjer farve og sødme. Bring rabarber og 1,5 dl vand langsomt i kog i en gryde. Lad det hele koge ca. 30 – 35 min. Saften må gerne trække lidt, efter du har taget gryden af varmen. Herefter sier du saften fra og koger den op med 350 g rørsukker i omkring 30 -35 min, til den begynder at tykne. Lad siruppen køle lidt af og hæld den på flaske. Den kan holde sig 2-3 uger på køl, og vil du gemme den længere, kan du tilsætte en halv teskefuld Atamon.

0008 M Essens 1 Side 38 Gade 667222 NY (2)

Rabarbercurd

Forkæl dig selv og dine gæster med en silkeblød rabarbercurd. Du kan smøre det på en scone eller bruge det som creme til is eller i desserter.

Sådan gør du:

Skær 400 g rabarber i små stykker og blend sammen med 1 dl vand. Press pureen gennem en fin si og pisk det med 2 dl sukker og saften fra en citron. Pisk 4 æg og hæld det i rabarber-sukker blandingen. Bring det i kog ved medium varme, mens du pisker konstant. Tag gryden af varmen og tilsæt 2 skefulde smør. Pisk det indtil det smelter. Si blandingen igen, og hæld den på helt rene glas. Nyd din curd, når afkølet – eller gem den op til to uger i køleskabet.

Design Uden Navn (6)

Rabarbervinaigrette

Vinaigrette er en enkel dressing, som kan løfte en hver forårssalat. Her har vi tilsat rabarber, der giver en mere kompleks smag med masser af sødme, syrlighed og noter af ren forår.

Sådan gør du:

Skær 125 g rabarber i små stykker og steg dem kortvarigt i 15 g smør. Lad rabarberen simre med en spiseske sukker til de er møre. Lad dem køle og rør sammen med en vinaigrette af 3 spsk olie, 1 tsk sennep og 1 lille spsk honning

Kk Magasiner Topspot 1568X520px Essens07 2022 (1)

Lad optimismen blomstre. Nyd vores nye forårsmagasin. Læs her

Udforsk andre Madglad temaer

Vi elsker mad. I Madglad sætter vi fokus på én ingrediens, som vi er særligt vilde med.