Koekken 1200X364px Pande Must Haves

Hvad må ikke komme i opvaskemaskinen?

Det er ikke alt i køkkenets skabe og skuffer, der kan tåle en tur i opvaskemaskinen. Bliv klogere på, hvad du ikke må komme i opvaskemaskinen, så du undgår at ødelægge dit køkkengrej.

Opvaskemaskinen kan være hård kost

Opvaskemaskinen er en effektiv hjælper i dagligdagen, men for nogle køkkenredskaber kan den være lidt for effektiv. Det skyldes både, at opvaskemiddel til maskinopvask er skrappere end almindeligt opvaskemiddel, og at høje temperaturer under vask og tørring kan ødelægge visse køkkenredskaber.

10 ting du ikke må komme i opvaskemaskinen

Der er flere ting, som ikke har godt af at komme i opvaskemaskinen. Som regel står det på redskabet eller emballagen, om det tåler vask i opvaskemaskinen. Vi gennemgår her 10 typiske ting, der ikke tåler maskinopvask.

M KK1015 Miljoe Side13 Raadvad
Melodia Lyngby Miljoer 014

1. Køkkenredskaber i træ

De fleste redskaber i træ tåler ikke maskinopvask. Det varme vand fra opvaskemaskinen kan få træet til at slå revner eller blive flosset og bulet.

Det er derfor en dårlig idé at putte dit skærebræt i opvaskemaskinen, hvis det er lavet af træ. Vask i stedet dit træskærebræt i hånden med varmt vand og opvaskemiddel. Husk at vaske skærebrættet på begge sider. På den måde undgår du, at træet begynder at bue.

2. Krystalglas og andre fine glas

Krystalglas i opvaskemaskinen er ikke en god idé. Det varme vand kan få det sarte glas til at revne. Andre typer hånddrejede glas tåler heller ikke vask i opvaskemaskinen.

Når du vasker dine fine glas op i hånden, er du også sikker på at undgå glaspest, som lægger sig som et mat skær på glasset.

Læs: Hvordan fjerner jeg glaspest?

Anas Alhajj Jldbyenbk O Unsplash
Koekken 298X298px Slib Med Slibestaal

3. Grillbestik

Der er mange typer grillbestik, som ikke tåler at komme i opvaskemaskine. Det skyldes både, at meget grillbestik har trægreb, og at ikke alle typer grillbestik er i rustfrit stål.

Der findes typer af grillbestik, som kan tåle at komme i opvaskemaskinen. Det kommer dog an på stålsammensætningen i den enkelte type grillbestik.

4. Køkkenknive

Ligesom du kan blive sløv af en omgang i et varmtvandsbassin, kan dine køkkenknive blive sløve af et bad i det varme vand i opvaskemaskinen. Det er derfor klogest at vaske skarpe køkkenknive og kokkeknive i hånden.

Nogle køkkenknive kan dog godt tåle maskinopvask – men tjek altid anvisningerne på emballagen, eller spørg vores faguddannede personale i din lokale Kop & Kande.

Se også: Sådan sliber du knive med knivsliber

Is Scopper

5. Køkkenredskaber i aluminium

Aluminium er ikke gode venner med opvaskemaskinen. Det skyldes, at aluminium er et blødt metal, hvor overfladen let bliver opløst af opvaskemidler til maskinopvask, hvilket resulterer i en mat overflade. Det er derfor en god idé, at du altid vasker hvidløgspresseren, isskeen eller kasserollen i hånden, hvis de er lavet af aluminium. Desuden kan ting i aluminium afgive rustpletter til eksempelvis bestik i rustfrit stål, hvis aluminiummet ikke er rustfrit. Rustpletterne kaldes for flyverust.
M 4009839287978 02757348 Jessica Bestik 48 Dele Kryds Zwilling

6. Ikke-rustfrit bestik

Har du bestik, som ikke er rustfrit, må det ikke komme i opvaskemaskinen. Det bliver grimt af en tur i opvaskemaskinen og kan desuden sprede rustpletter til andre ting i opvaskemaskinen – også kendt som flyverust. Det meste bestik er dog i dag rustfrit og kan tåle vask i opvaskemaskinen.
Koekken 298X298px Pande Must Haves

7. Stegepander med slip let-belægning

Stegepander, der har en slip let-belægning eller teflonbelægning, må heller ikke komme i opvaskemaskinen. Du risikerer nemlig, at opvaskemidler til maskinopvask nedsætter eller ødelægger effekten af belægningen.
M Bronnum Kobber Gryder High 3
M 5705140735687 1056621 Royal Copenhagen Aeggebaeger

8. Gryder og pander i kobber eller støbejern

Kobbergryder eller -pander skal vaskes af i hånden med en blød børste og almindeligt opvaskemiddel. Sætter du redskaber i kobber i opvaskemaskinen, risikerer du, at kobberet bliver misfarvet.

Pander og gryder i støbejern tåler heller ikke opvaskemaskine og skal derfor vaskes op i hånden. Især støbejern med emalje er udsatte, da vask i opvaskemaskinen slider på emaljen.

Hvordan vedligeholder jeg støbejern?

9. Malet porcelæn uden overglasur

Du bør undgå at vaske malet eller guldbelagt porcelæn i opvaskemaskinen, hvis det ikke er belagt med en overglasur. Overglasur giver nemlig en beskyttende hinde og sørger for, at farven på dekorationerne på porcelænet ikke går af under vask.

Vær opmærksom på, at håndmalet porcelæn typisk ikke har overglasur. Det gælder dog ikke for kongeligt porcelæn. Selvom porcelænet er håndmalet, er dekorationerne typisk belagt med overglasur, så du kan godt vaske de musselmalede kaffekopper i opvaskemaskinen.

Hvordan vasker og plejer jeg min dug?

Koekken 1200X364px Te Perfekt Servering
Sistema Opbevaringsbokse

10. Redskaber og beholdere i plast

Der er enkelte redskaber, beholdere og drikkedunke i plast, som ikke tåler at komme i opvaskemaskinen. De høje temperaturer i opvaskemaskinen kan medføre, at plastikken bliver deform.

Som regel er det markeret med et symbol i bunden, om det tåler maskinopvask. En god tommelfingerregel er, at hvis produktet ikke kan tåle varme væsker eller at komme i mikroovnen, kan det heller ikke tåle maskinopvask.

Spørg & Få Svar

Hos Kop & Kande står vores faguddannede personale altid klar til at hjælpe. Du er mere end velkommen til at kigge forbi en af vores butikker, hvor du kan Spørge & Få Svar, hvis du er i tvivl om noget, som ikke må komme i opvaskemaskinen.

 

Find nærmeste Kop & Kande