Hvordan vasker og plejer jeg min dug?

Sodahl 6 1568X520px

Hurtige armbevægelser og fedtede fingre kan resultere i, at din dug bliver offer for grimme pletter. Derfor får du her råd til vask af dug, pleje, og hvordan du fjerner selv de mest genstridige pletter.

Pletter på dugen - hvad gør du?

Snak, grin, god mad, splat! Pludselig lander indhold fra glasset eller tallerkenen på dugen i stedet for i munden. Hvad gør du? Du dupper pletten med en fugtig klud og eventuelt farveløst opvaskemiddel så hurtigt som muligt.

Det er vigtigt med alle typer pletter, at du forsøger at fjerne så meget af pletten som muligt, inden dugen eventuelt kommer i vaskemaskinen.

Få inspiration til bordopdækning

Hold pletten fugtig

Hvis du lader opvaskemiddel eller pletfjerner sidde og virke, er det vigtigt, at pletten holdes fugtig, så farve- eller fedtpartikler ikke når at sætte sig for godt fast. Du kan eventuelt putte dugen i en tætlukket plasticpose eller lægge noget plastic over.

Kom rødvinspletter til livs

Rødvinspletter på dugen er en frygtet synder. Heldigvis er der råd at hente. Start med at duppe pletten med en fugtig klud og eventuelt farveløst opvaskemiddel. Virker det ikke, kan du prøve at:

  • Drysse salt på pletten, og børste det af efter en time.
  • Hælde danskvand på pletten og duppe tørt, indtil pletten er væk.
  • Gennemvæde pletten med glycerin og lade det virke i cirka 12 timer. Glycerinen opløser garvesyren i vinen. 

Sådan fjerner du glaspest

Sodahl Beige 500X700px
Sodahl 4 1568X520px

Fjern kaffepletter på dugen

Kaffepletter på dugen kan være genstridige, hvilket skyldes garvesyren i kaffen. Dup først pletten med en fugtig klud. Hjælper det ikke, kan du prøve med farveløst opvaskemiddel eller lægge dugen i blød i varmt vand med opvaskemiddel.

Et effektivt råd er at bruge lidt glycerin på kaffepletten, da glycerin opløser garvesyren. Hæld en smule glycerin på en klud eller svamp, gennemvæd pletten og lad det virke i cirka 12 timer. Herefter fjerner du glycerinen med vand og sæbe.

Hvordan får jeg mit badeforhæng rent?

Fjern pletter på hvid dug

På en hvid dug kan det være svært at få farven fra pletten helt væk, uden at du stadig kan se lidt af resterne. Dup først pletten med en fugtig klud og eventuelt opvaskemiddel eller pletfjerner.

Hvis din hvide dug tåler vask ved høje temperaturer (60-90 grader), kan temperaturen i nogle tilfælde løsne pletten. Stammer pletterne fra drikkevarer med garvesyre (kaffe, te, rødvin), kan du gennemvæde pletten med lidt glycerin og lade det virke i cirka 12 timer.

Sodahl Forglemmigej 500X700px

Fiks fedtpletter på dugen

Ofte er det nok at duppe opvaskemiddel på fedtpletter, da opvaskemiddel opløser fedtpartiklerne. Det skal gerne være et farveløst opvaskemiddel, så du ikke risikerer at farve dugen. Virker det ikke med det samme, kan du lade det sidde og virke et par timer eller prøve med pletfjerner.

Læs også: Sådan fjerner du stearin

Overfladebehandling betyder mindre vask

Mange duge er overfladebehandlet med staincoat eller teflonbelægning. Det er typisk for akrylduge og andre tekstilduge. Overfladebehandlingen betyder, at dugen er smuds- og vandafvisende.

Er din dug overfladebehandlet, er den derfor nem at tørre af med en fugtig klud og behøver sjældent vask i vaskemaskinen.

Sådan vasker du din dug

Sodahl Vask Af Dug 1568X520px

Lad vaskemaskinen klare pletterne

Nogle pletter kan være svære at få ram på med en fugtig klud. Her er en tur i vaskemaskinen ofte nødvendig. Hvis du har brugt pletfjerner eller glycerin, kan det også være nødvendigt med vask af dugen for at få skyllet det helt af.

Vask ved den rigtige temperatur

Hvor mange grader du skal vaske din dug ved, kommer an på, hvilket materiale den er lavet af. De fleste tekstilduge, akrylduge, damaskduge og velourduge skal vaskes ved lav temperatur på mellem 30 og 40 grader. Hvis din dug er lavet i bomuld, kan den typisk tåle højere temperaturer mellem 60 og 95 grader. En voksdug må ikke komme i vaskemaskinen, så den skal du blot tørre af med en klud.

Må min dug komme i tørretumbleren?

Langt de fleste duge tåler ikke tørretumbling. Dugen skal derfor lufttørre på en tørresnor eller tørrestativ. Lufttørring er desuden en fordel, fordi det gør dugen nemmere at stryge.

Sodahl 5 1568X520px

Sådan stryger du din dug

De fleste duge tåler strygning, med undtagelse af voks- og velourduge. Vær opmærksom på, hvor høj temperatur din dug må stryges ved.

Har du en dug med staincoat, kommer du ikke udenom en strygning. Efter vask af dugen bliver staincoaten aktiveret igen, ved at du stryger dugen på forsiden. Det forlænger også levetiden på staincoat-belægningen.

Glat dug uden strygejern

Hvis du vil undgå at finde strygejernet frem, har vi et smart trick. Rul din dug op på et paprør i stedet for at folde den. Det er bedst at gøre lige efter, dugen er vasket og stadig er fugtig. Fugten glatter nemlig stoffet ud.

Læs også: Hvordan stryger jeg en skjorte?

Brug for mere hjælp?

Har du brug for flere råd til, hvordan du vasker din dug? Eller har du en genstridig plet, du ikke kan få af? Du er altid mere end velkommen i en af vores butikker, hvor vores faguddannede personale helt sikkert har et fif i ærmet.

Find nærmeste Kop & Kande