Rengøring 1200X364px Sundt Indeklima

Hvordan får jeg et sundt indeklima?

Du bruger meget af din tid i hjemmet. Et dårligt indeklima kan give dig hovedpine, træthed og i værste tilfælde allergi. Derfor er et godt indeklima en forudsætning for, at du har det godt. Med et par enkelte råd kan du få et sundere og bedre indeklima.

Luft ud tre gange dagligt

Det mest effektive råd for et sundt indeklima er, at du lufter ud mindst tre gange dagligt i 5-10 minutter. Det er vigtigt, at du ikke bare åbner et vindue, men skaber gennemtræk, så der bliver luftet ordentligt ud i hele hjemmet. Gør det gerne til en vane at lufte ud, når du vågner, kommer hjem og går i seng.

Især om vinteren kan kulden gøre, at mange har en tendens til at glemme udluftningen. Risikoen for fugtskader er dog større om vinteren, da kolde ydervægge nemmere danner kondens, der kan føre til skimmelsvamp.    

Sving støvsugeren én gang om ugen

Støv er en af de værste fjender, når det kommer til et dårligt indeklima. Ofte bliver støv slæbt ind sammen med dit fodtøj, mens støv i luften typisk består af papirstøv, hudskæl, smuld fra tæpper og mikroorganismer. Det er også blandt grundene til, at du skal svinge støvsugeren mindst én gang om ugen samtidig med, at du skal tørre alle overflader af.

Har du husdyr eller bor I flere i husstanden, anbefaler vi, at du støvsuger to-tre ugentligt.

Find den rette støvsuger

M 5705614116141 14071160120 Herstal Vienda Gulvlampe Flex Hvid
M 5709513212003 21200 Rosendahl Tallerken 19Cm 8
M 21550 21560 21570 Miljoe Rosendahl Skaal

Hold døren til badeværelset lukket

Fugt er ligeledes noget af det værste for et indeklima, og her er det især dit badeværelse, der er hårdt udsat. Hav derfor badeværelsesdøren lukket under og efter, at du har været i bad. Et effektivt råd, til at komme fugt til livs, er at skrabe væggene i brusekabinen efter badet og sprede badeforhænget ud, så det tørrer hurtigere.

Læs også: Sådan får du dit badeforhæng rent

Koldt soveværelse kan skabe fugt

Mange holder soveværelset køligere end resten af hjemmet. Når den varme temperatur fra de andre rum trænger ind i det kolde soveværelse, danner det kondens. Derfor er det en god idé, at du holder den samme temperatur i hele hjemmet.

Bonustip: Det er vigtigt, at du vasker dyne og hovedpude hver tredje måned for at dræbe husstøvmiderne.

M 5709545018109 101810 Arctic Sengesaet White

Tør ikke vasketøjet indenfor

Når du tørrer tøj, er det bedst at gøre det udenfor eller i tørretumbleren. Vådt tøj afgiver fugt, som kan give skimmelsvamp og husstøvmider. Hvis det ikke er en mulighed, kan du tørre tøjet på badeværelset, mens du har ventilationen tændt eller et vindue åbent.

Begræns brugen af stearinlys

Luft altid ud, efter du har haft levende lys tændt, og erstat eventuelt høje lys med fyrfadslys, som soder mindre. Stearinlys udleder partikler, som er dårlige for indeklimaet og kan irritere dine luftveje. Alternativt kan du udskifte de levende lys med elektroniske lys, der ikke er sundhedsskadelige.

Sådan fjerner du stearin

 

Mere hjælp til bedre indeklima?

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kan forbedre dit indeklima, er du velkommen til at besøge din lokale Kop & Kande-butik. Her står vores dygtige personale klar til at rådgive dig. Vi kan nemlig vores kram.

Find din nærmeste Kop & Kande