Rengøring 1200X364px Vælg Rette Støvsuger

Hvilken støvsuger skal jeg vælge?

Når du skal vælge en ny støvsuger, er der tre ting, du skal tage højde for. Hver støvsuger har nemlig sit speciale. Vi guider dig til at vælge en støvsuger, der passer til dine behov. 

Tre afgørende overvejelser

Der findes et væld af forskellige støvsugere på markedet i dag. Derfor kan det også være svært at beslutte hvilken støvsuger, du skal vælge. For at du kommer nærmere den rette beslutning, skal du blandt andet tage stilling til:
Muzammil Soorma 6M Wiwi1lqq Unsplash

Kvadratmeterne spiller en rolle

Antallet af kvadratmeter i dit hjem har betydning for hvilken støvsuger, du skal vælge. Jo flere kvadratmeter, desto større skal din støvsuger som udgangspunkt være. Derudover har det også betydning, om du har trapper i hjemmet. Hvis det er tilfældet, vil det ofte være en fordel at vælge en mindre støvsugermodel, som ikke vejer særlig meget. Overvej derfor, om vægten på støvsugeren har betydning for dit valg.
Ddp Ks1uuxzkuje Unsplash

Hvilken gulvbelægning har du?

Når du skal vælge en ny støvsuger, skal du vælge ud fra hvilken gulvtype, du har. Hvis du udelukkende har hårde gulve, såsom fliser, trægulv og klinker, har du frit valg – det er ikke de hårde gulve, der typisk er en udfordring for størstedelen af støvsugere. Til gengæld anbefaler vi, at du altid bruger et parketmundstykke med stive hår til hårde gulve. Sagen er nemlig, at mundstykket afgør, om støvsugeren er bedst egnet til dit gulv.
Ran Berkovich O6eebbvy05w Unsplash

Har du tæpper?

Hvis du har tæpper, skal du vælge en støvsuger med kraftigt sug. På den måde sikrer du nemlig bedst, at du får samlet al skidtet i gulvtæppet op. Alternativt kan du også bruge et turbomundstykke, der har roterende børster. Det kan særligt være en fordel, hvis du har husdyr og tæppet skal rengøres i dybden.

Undgå at slås mod ledningen

Overvej om din støvsuger skal være med eller uden ledning. Fordelen med en ledningsfri støvsuger er, at den er let og hurtig at tage i brug, fordi du ikke skal slås mod ledningen. Efterhånden er der også flere ledningsfrie støvsugere, som er så kraftige i sugeevnen, at de, kombineret med gode roterende børster, kan erstatte en støvsuger i mange hjem.

Stangstøvsugere kan både bruges i campingvognen, sommerhuset eller som supplement til den almindelige støvsuger. Samtidig fås de ofte med meget tilbehør, så du kan rengøre overalt. Visse modeller har endda et aftageligt batteri, du kan skifte, så du kan fortsætte støvsugningen.

Ulemperne med en ledningsfri støvsuger kan være begrænset sugeevne og batteritid. De er dog nemme at oplade og har typisk en opladningstid fra 60 minutter op til 6 timer for en fuld opladning.

The Creative Exchange Usfyhjmqpae Unsplash
Jan Antonin Kolar Degvnkketfm Unsplash
Steve Johnson Hokontrhiaq Unsplash

Sørg for 10 meter ledning

Vælger du en støvsuger med ledning, skal du overveje en støvsuger, der kan rengøre dit hjem fra færrest mulige stikkontakter, så du ikke skal skifte mere end højest nødvendigt. Ofte vil en arbejdsradius på 10 meter være nok i de fleste hjem.
Mike Burke Gxyfjqg7lno Unsplash

Hvis du har kæledyr

Et af de spørgsmål, vi ofte får, er, om det er nødvendigt med en bestemt støvsugermodel, hvis du har kæledyr. Svaret er, at det kommer helt an på, om du har kæledyr, som fælder meget samt hvilken gulvbelægning, du har i huset.

Har du hårde gulve overalt, er det ikke nødvendigvis vigtigt, at der turbomundstykke på din støvsuger. Hvis du har mange tæpper, hvor det er svært at rengøre i dybden, kan en støvsuger med turbomundstykke dog gøre rengøringen lettere og mere komfortabel.

Brittany Colette Cdn2ntkfra Unsplash

Hvis du har allergi

Lider du eller andre i hjemmet af støvallergi, er det vigtigt, at din støvsuger har et HEPA-filter. HEPA-filteret er et filter, der filtrerer den luft, støvsugeren sender tilbage i lokalet. Filteret gør hverdagen lettere for de personer, der ikke tåler støv og andre allergener. Vil du vælge en allergivenlig støvsuger, anbefaler vi, at du som minimum vælger HEPA 13.
Markus Spiske 3Tbtq3ocq1s Unsplash

Hvad betyder HEPA?

HEPA står for High Effiency Particulate Air. Det er en inddeling af filtre, som fås i klasser fra 10 til 15, hvor hver klasse angiver den procentdel af partikler, filteret er i stand til at indfange pr. liter luft. Læg mærke til, at fra klasse 12 starter betegnelsen High Effiency.

  • EPA: Fås som EPA 10 (85%) og EPA 11 (95%).
  • HEPA: Fås som HEPA 12 (99,5%) og HEPA 13 (99,95%).
  • ULPA: Fås som HEPA 14 (99,995%) og HEPA 15 (99,9997%).

Enkelte filtre kan vaskes i vaskemaskinen fremfor at blive udskiftet hvert halve år.

Hold øje med dB

En af de hyppigste fejl, der er lette at undgå, når du skal vælge en ny støvsuger, er ikke at stirre dig blind på antallet af watt – det siger nemlig ikke noget om, hvor god eller dårlig støvsugeren er, men siger derimod noget om hvor meget strøm, den bruger.

I stedet er et fif at holde øje med støjniveauet, som står angivet i decibel (dB). Niveauet i dB svinger fra 57 dB, som svarer til lyden på en normal samtale, op til 86 dB – svarende til en trafikeret vej. Vores anbefaling er, at du vælger en støvsuger, der ikke støjer mere end 70 dB. 

Spørg & Få Svar

Vores faguddannede personale står altid klar til at rådgive og vejlede dig i din lokale Kop & Kande-butik. Det sikrer dig, at du får den helt rigtige støvsuger med hjem. Kig forbi, så kan du Spørge & Få Svar på alle de spørgsmål, du måtte have. Vi kan nemlig vores kram.

Find din nærmeste Kop & Kande