Hvordan får jeg bløde håndklæder?

727673 Env 2001

Du kender det sikkert. Dine håndklæder er ikke længere lige så behagelige og bløde, som da du købte dem. Med tiden er de blevet ru og kradser, når du tørrer dig. Inden de bliver smidt ud, har vi et par råd til, hvordan du vasker håndklæderne, så de bliver bløde igen.

Vask håndklæder én gang i ugen

Håndklæder samler både bakterier og sæberester, selvom du bruger håndklædet efter, du har været i bad, hvor du er ren. Du skal derfor som minimum vaske dit håndklæde én gang i ugen. Her er det vigtigt, at du vasker håndklæderne ved 60 grader, så bakterierne dør.

Det samme gælder håndklæder til hænderne. De bliver brugt mere og af flere forskellige, og derfor er det en god idé, at du vasker dem hver anden dag. God håndhygiejne er især vigtig for at forebygge sygdomme, og derfor skal håndklæder til hænderne vaskes oftere.  

Vand gør håndklæderne stive

Bor du i et område, hvor der er meget kalk i vandet, kan du opleve, at håndklædet bliver stift og får en kedelig, grålig farve. Opskriften på at afkalke, og få dine håndklæder bløde igen, er heldigvis simpel.

Benyt en deciliter klar eddike i vaskemiddelsrummet samt en halv deciliter bagepulver i skyllemiddelsrummet. Start vaskemaskinen ved 60 grader. Voilá!

Håndklæder Hænger Til Tørre (1)

Hæng håndklæderne til tørre hurtigt

Når du vasker dine håndklæder, er det vigtigt, at du tager de vaskede håndklæder ud af vaskemaskinen, og hænger dem op eller putter dem i tørretumbleren, umiddelbart efter. Venter du for længe, risikerer du, at de får en jordslået lugt.

Spar på vaske- og skyllemiddel

Det er fejlagtigt at tro, at meget vaske- og skyllemiddel giver rene og bløde håndklæder. Sandheden er, at store mængder af vaskemiddel ikke gør håndklæderne mere rene. Det er i stedet temperaturen, du vasker dine håndklæder ved, som dræber bakterierne. Hvis håndklædet er meget beskidt, er det derfor bedre, at du forlænger vasketiden eller øger temperaturen – og ikke mængden af vaskemiddel.  

For meget skyllemiddel kan danne en hinde, der lukker fibrene og forringer sugeevnen. Undlad derfor helt skyllemiddel, og skån miljøet samtidig. Alternativt kan du bruge klar eddike, som på samme måde gør dine håndklæder bløde.

Når du køber nye håndklæder

Kender du det, at du har købt nye håndklæder, men de vil ikke suge? Læg håndklæderne i koldt vand i 24 timer, inden du vasker dem første gang. Fibrene åbner sig og giver en bedre sugeevne. Derudover fjerner det overflødig farve, så dine håndklæder ikke smitter af. Vask håndklæderne ved 40 grader de første gange for at skåne farven og overfladen.

Har du brug for hjælp?

I din nærmeste Kop & Kande-butik står vores personale klar til at rådgive dig om pleje af håndklæder. Vores faguddannede personale kan deres kram, og vi kan derfor rådgive og svare på de spørgsmål, du har.

Find din nærmeste Kop & Kande