Tips til dit viktualierum

0019 M Essens2 Side17 Viktualie

Viktualierummet gør comeback

Det praktiske rum frigiver nemlig plads i køkkenet og giver dig mulighed for at opbevare alt fra tørvarer og køkkenmaskiner til hjemmefermenterede hobbyprojekter på en smart måde.

Et viktualierum er i bund og grund et spisekammer, hvor der er mørkt, køligt og frostfrit året rundt, så du kan opbevare mad- og drikkevarer længere. Den kølige temperatur bremser bakterievækst og nedbrydningsprocesser og kan forlænge levetiden på dine fødevarer. Rummet er bl.a. oplagt til frugt og grøntsager, der ellers fylder op i køleskabet, men også alle madvarer, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl, f.eks. konserves, olier, eddiker og tørvarer samt vin og øl. Eller til alle de køkkenmaskiner, som du ikke har plads til i køkkenskabene.

Tjekliste

Undgå sol
Viktualierummet skal være køligt, så dine madvarer holder længere. Ideelt set bør rummet have en temperatur på mellem 5-10°C. Derfor er det vigtigt, at rummet ikke har en sydvendt mur, som bliver opvarmet af solen hele dagen, og heller ingen vinduer, hvor solstråler kan trænge ind. 

Gå under jorden
Hvis du bygger dit eget viktualierum fra bunden, så kan du overveje at sænke gulvet med en halv meters penge. Det giver nemlig en lavere temperatur i rummet - især hvis du undlader at isolere gulvet. Hvis du har en kælder, kan du også indrette dit rum der. Her vil være en naturlig kølighed, som er god for dine fødevarer og grøntsager. 

Hold varmen ude
En isoleret dør og væg fra køkken til viktualierum sikrer, at køkkenets varme ikke trænger ind og herved hæver temperaturen i viktualierummet. Der skal til gengæld gerne være naturlig ventilation til det fri, så rummet ikke kommer til at lugte indelukket og muggent.

Hylder, hylder og atter hylder
Viktualierummet har et formål: Opbevaring. Det er derfor ok at gå på kompromis med æstetikken til fordel for praktikken. Dæk væggene med hylder og reoler fra gulv til loft, og fyld hylderne med kasser, beholdere og krukker alt efter behov. Husk dog at holde fokus på at skabe et overskueligt system, hvor du altid kan finde det, du leder efter. 

Glem de hårde hvidevarer
Hårde hvidevarer fylder og varmer. Derfor er de som udgangspunkt ikke superfode at have i et viktualierum, selvom det kan være fristende med lidt ekstra køleplads. Overvej i stedet et ekstra køle-fryseskab i et isoleret skur eller en garage, hvis du har det. 

Viktualierum 600X800px

Har du også læst?