Tips til dit viktualierum

Viktualierum Hero (2)

Viktualierum gør comeback

Det praktiske rum frigiver plads i køkkenet og giver dig mulighed for at opbevare alt fra tørvarer og køkkenmaskiner til hjemmefermenterede hobbyprojekter på en smart måde.

Et viktualierum er i bund og grund et spisekammer, hvor der er mørkt, køligt og frostfrit året rundt, så du kan opbevare mad- og drikkevarer længere. Den kølige temperatur bremser bakterievækst og nedbrydningsprocesser og kan forlænge levetiden på dine fødevarer. Rummet er bl.a. oplagt til frugt og grøntsager, der ellers fylder op i køleskabet, men også alle madvarer, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl, f.eks. konserves, olier, eddiker og tørvarer samt vin og øl. Eller til alle de køkkenmaskiner, som du ikke har plads til i køkkenskabene.

Sådan indretter du et viktualierum - det handler om overblik

Viktualierummet er til for at frigive plads i dit køkken, men det er vigtigt, at det ikke bliver et rodet rum. Der skal skabes overblik, og hvordan gør du så lige det? Start evt. med at komme dine tørvarer i gennemsigtige beholdere, så det er nemt at overskue hvad, der er hvad. Hvis du vælger at have frugt og grønt i dit viktualierum, vil det være en fordel at have dem i nogle kasser opdelt i grøntsager og frugt, så de ikke lægger sammen. 

Skab zoner i dit viktualierum. Det kunne fx være, at du på de nederste hylder har dine køkkenmaskiner stående - de fylder jo hurtigt meget af køkkenbordet. Herefter kan du bygger op, og have dine drikkevarer og konserves dåser på de næste hylder, og derefter tørvarer, grønt og frugt. 

Hvis du er så heldig at have et viktualierum med god plads, kan du også have rengøringsmidler, køkkenrulle og toiletpapir stående. Det er altid rart at have toiletpapir på lager!

For at et viktualierum er funktionelt og fungerer godt i dagligdagen, er orden og overblik nødvendigt.

0016 M Essens2 Side17 Viktualie

Gode tips & tricks

Undgå sol
Viktualierummet skal være køligt, så dine madvarer holder længere. Ideelt set bør rummet have en temperatur på mellem 5-10°C. Derfor er det vigtigt, at rummet ikke har en sydvendt mur, som bliver opvarmet af solen hele dagen, og heller ingen vinduer, hvor solstråler kan trænge ind. 

Gå under jorden
Hvis du bygger dit eget viktualierum fra bunden, så kan du overveje at sænke gulvet med en halv meters penge. Det giver nemlig en lavere temperatur i rummet - især hvis du undlader at isolere gulvet. Hvis du har en kælder, kan du også indrette dit rum der. Her vil være en naturlig kølighed, som er god for dine fødevarer og grøntsager. 

Hold varmen ude
En isoleret dør og væg fra køkken til viktualierum sikrer, at køkkenets varme ikke trænger ind og herved hæver temperaturen i viktualierummet. Der skal til gengæld gerne være naturlig ventilation til det fri, så rummet ikke kommer til at lugte indelukket og muggent.

Hylder, hylder og atter hylder
Viktualierummet har et formål: Opbevaring. Det er derfor ok at gå på kompromis med æstetikken til fordel for praktikken. Dæk væggene med hylder og reoler fra gulv til loft, og fyld hylderne med kasser, beholdere og krukker alt efter behov. Husk dog at holde fokus på at skabe et overskueligt system, hvor du altid kan finde det, du leder efter.