KK38 S.14 Sylteglas Miljoe (1)

Sådan kommer du i gang med at sylte

Syltning er en tradition, som er genoplivet i det moderne køkken. Før i tiden handlede syltning om at forlænge holdbarheden til tider med knaphed. I dag er syltning blevet en lille luksus i hverdagen, fordi det smager skønt, giver farve og konsistens til maden og er et lækkert hjemmelavet touch.

Hvad kan jeg sylte?

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan sylte. Syltning dækker nemlig over alt fra klassikere som syltede agurker og syltetøj til sirup, relish, chutney og sauce. Her er blot et udpluk af idéer til syltning:

 

Det salte køkken

Agurker / Rødløg / Råsyltede rødbeder / Asier / Rødkål / Syltet kål / Gulerødder

Det søde køkken

Frugter / Nødder / Rabarbersyltetøj / Hindbærmarmelade / Jordbærsyltetøj / Hyldeblomstsaft / Jordbærsirup

 

Find flere opskrifter

KK25 2018 Miljoe Side 14 Schou Sylteglas

Basisopskrift til råsyltning

Er du nybegynder i syltekøkkenet, er råsyltning et godt sted at starte, da det er nemt og hurtigt. Råsyltning er den metode, du bruger til at lave klassikere som syltede rødløg og agurker, men det kan også bruges til at sylte squash, græskar, rødbeder og gulerødder.

Mængde: Et lille glas
Tid: 20 min

Det skal du bruge
3-4 rødløg eller 1 agurk
2 dl vand
2 dl eddike (æble-, lager- og vineddike er de gængse eddiketyper til syltning)
½ dl sukker
1-2 tsk peberkorn (Efter smag)
3 laurbærblade (Efter smag)

Sådan gør du
1. Skyl og skær i den ønskede tykkelse, og hæld dem i et skoldet patentglas.

2. I en gryde bringer du eddike, sukker, vand i kog. Når det koger, tilføjes peberkorn og laurbærblade.  

3. Hæld blandingen over i patentglasset. Lad det stå med åbent låg for at køle lidt af. Lad glasset stå ude i en dags tid, inden det skal i køleskabet.

Hjemmelavet saft til varme sommerdage

Når de solmodne bær forsøder tilværelsen i løbet af sommeren, er der mulighed for at drage ud i naturen og plukke løs, helt kvit og frit. Du kan sylte bær på et væld af måder til både syltetøj, marmelader og saft. Her er opskriften på hjemmelavet hyldeblomstsaft – den perfekte læskedrik til de varme sommerdage.

Mængde: 2 liter

Tid: 3 dage – Arbejdstid: 10 min

Det skal du bruge
30 hyldeblomstskærme (sæson i juni til midt juli)
1,5 l vand
700 g sukker
3 økologiske citroner
3 spsk. citronsyre

Sådan gør du

1. Klip stilkene af hyldeblomstskærmene, og skyl dem en smule.

2. Bring vand og sukker i kog i en gryde, så sukkeret opløses. Tilføj citronsyre samt skal og saft fra citronerne.

3. Tilføj nu hyldeblomstskærmene og rør rundt, så de er dækket af væsken.

4. Herligheden sættes i køleskabet i 3-4 dage for at trække. Herefter sies saften over i skoldede patentflasker.

Bonustip: Saften holder sig på køl i 2 måneder, og den kan også fryses ned.

 

Lær også, hvordan du tempererer chokolade

God hygiejne forlænger holdbarheden

Holdbarhed varierer efter, hvad du har syltet. Som udgangspunkt holder syltede rødløg sig i køleskabet i 3 uger, før kvalitet og farve aftager en smule, men stadig kan spises.

Når du sylter, er hygiejne naturligvis vigtigt – også for holdbarheden. Sørg for at skolde opbevaringsglas, og vaske hænder inden start. Hvis du gerne vil lave en større portion, er et godt gammelt husmortrick at benytte Atamon for at konservere det, du sylter.

  • Syltetøj: 1 tsk Atamon til 1 liter syltetøj
  • Saft: 1 tsk Atamon til 2 liter saft
  • Eddikesyltning: 1 tsk Atamon til ½ liter eddike

Tilbehør til alle måltider

Med det rette tilbehør kan du løfte smagen i alle dine retter. Når du sylter, får du alle fem grundsmage: surt, sødt, salt, bitter og umami. Det er let at lave på forhånd og altid have i køleskabet, så det er klar til brug.

Syltede rødløg og agurk kan eksempelvis bruges i hotdog, sandwich, burger eller på en rugbrødsmad, mens de syltede rødløg også er fremragende i friske salater.

 

Få flere uundværlige husmortricks

Spørg & Få Svar

Har du fået mod på at kaste dig ud i syltekøkkenet, så dit køleskab altid gemmer på det perfekte tilbehør til alle måltider? Så er det bare om at komme i gang.

Har du spørgsmål til syltning, er du altid velkommen i din nærmeste Kop & Kande. Her står vores faguddannede personale klar til at hjælpe med at finde det udstyr, du mangler til at komme i gang med at sylte.