Gaveindpakning:
Total:
Pointforbrug/rabatkupon:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

 

Kend din kniv

Få overblik over de forskellige knivtyper

Der findes mange forskellige knivtyper, og dit valg af knive kan derfor let virke en smule uoverskueligt. Sådan skal det ikke være. Bliv guidet gennem de forskellige knivtyper her, så kniven bliver din forlængede arm i køkkenet.


Knivtyperne fra A-Z

Selv ikke den største køkkenentusiast har behov for alle knivtyper. Hvilke knive, du skal vælge, afhænger i høj grad af dine madvaner og ambitioner. Du kan komme langt med en håndfuld knivtyper i dit køkken, men til specifikke formål, som eksempelvis filetering af fisk, får du det bedste resultat med en kniv, der er skabt til formålet.


Kokkekniv

Kokkekniven er den mest alsidige kniv - den er et must-have i køkkenet. Den egner sig til forskellige skæreteknikker, og du kan bruge den til stort set alle madvarer. Kokkekniven kendes på den lige ryg og brede, stive klinge, som fås i længder fra 15 til 30 centimeter.


Knive - kokkekniv

Santokukniv
Santokukniven er en asiatisk kniv med et bredt blad. Det er en knivtype, der især bruges til hakkeopgaver – det kan både være kød, fisk og grøntsager. Kniven har en fin balance mellem greb og blad, som sikrer en god kontrol. De små ovale fordybninger i knivsbladet gør, at madvarerne lettere slipper kniven.


Knive - santoku

Universalkniv
Universalkniven kan du bruge til stort set alle gøremål og er en slags midt-imellem-kniv. Den er svær at undvære, da den både kan hakke, skrælle, snitte og filetere – men den er ikke verdensmester i nogen af disciplinerne. Bladlængden er oftest på 12-15 centimeter.


Knive - universalkniv

Brødkniv
Brødkniven bruges til at skære brød, ganske enkelt – og af samme årsag er den altid fast inventar i ethvert køkken. Uanset om det er flutes, rugbrød eller hjemmebagte boller, så leverer den takkede klinge en toppræstation, når der skal skæres brød. Takkerne gør det nemt at komme igennem skorpen med et flot resultat, men kniven er også velegnet til at hakke chokolade eller nødder. Brødknive har som regel et 15-22 centimeter langt blad.


Knive - brødkniv

Slagterkniv

Slagterkniven er perfekt til partering og udskæring af råt kød. Du kan kende kniven på den faste ryg og bladet, der svajer en smule, som gør det nemmere at komme helt tæt på benet.


Slagterkniv 

Udbenerkniv
Bruges til at skære ben ud af kød og til partering af kødstykker. Udbenerkniven har en kort, stiv klinge med lige ryg. Klingen er skråt afskåret ved skaftet. Formen gør, at det er nemt at lave de snit, der ønskes. Længden på knivbladet er typisk 15 centimeter.


Knive - udbenerkniv 

Filetkniv
Filetkniven anvendes til filetering af fisk. Den ligner udbenerkniven, men en filetkniv er længere, smallere og meget fleksibel i klingen. Det fleksible knivblad gør, at kniven ikke skærer fiskebenene over, men i stedet glider henover dem. Længden på bladet er ofte fra 16 til 24 centimeter.


Knive - filetkniv 

Forskærerkniv

Et andet ord for en forskærerkniv er trancherkniv. Det vil sige udskæring til servering. Kniven er nemlig perfekt til udskæring af tilberedt fjerkræ og kød, der skal skæres i tynde skiver. Karakteristisk for forskærerkniven er en smallere klinge end kokkekniven. Bladets længde er som regel 20 til 25 centimeter.


Knive - forskærerkniv 
 

Laksekniv
Som ordet indikerer, er en laksekniv til udskæring af laks. Laksekniven har en fleksibel og lang klinge med afrundet spids. Det gør den perfekt til at lave ensartede skiver. Nogle modeller har også luftskær på siden af klingen. Typisk har en laksekniv en længde på 30 centimeter.


Knive - laksekniv 

Få det bedste ud af knivtypen

Knive fremstilles af stål, som derefter legeres for at tilføre overfladen hårdhed og styrke. Legeringen har betydning for knivtypens evne til at kunne slibes skarp og holde skæret. Det bliver målt ud fra en international hårdhedsskala, kaldet for Rockwell.

En lav værdi betyder, at knivtypen er smidig, men sværere at slibe op. En høj værdi gør omvendt kniven mere ufleksibel, men nemmere at slibe. Det er udelukkende, hvad du er mest til, der afgør, om kniven skal være fleksibel eller ej.


Prøv dig frem

Hos Kop & Kande anbefaler vi derfor altid, at du prøver at holde kniven i hånden, inden du køber den. Uanset knivtypen er det nemlig vigtigt, at den føles rigtig i din hånd.

Når du forhåbentligt har fundet en knivtype, der passer til dine madvaner og ambitioner, skal du sørge for at vedligeholde kniven. Opbevarer du knive i en knivblok eller et stativ, vil de forblive skarpe i længere tid. Husk også at vaske og tørre kniven, inden du lægger den på plads.


Find din nærmeste Kop & Kande-butik her