Global Rosendahl Strygestaal 2479X939.JPG

Hvordan fjerner jeg flyverust på knive?

Er dine knive inficeret med flyverust, kan du med nogle simple råd komme rustpletterne til livs og forebygge, at pletterne finder vej til knive og andet bestik igen.

 

Hvad er flyverust?

Flyverust er små rustpartikler, som kan sætte sig på knive og andet bestik – selv hvis dine knive er i rustfri stål. Rustpartiklerne kommer typisk fra køkkenredskaber i jern og ”flyver” over på dine knive, når de er røget en tur i opvaskemaskinen sammen.

Knive er særligt udsatte for flyverust, da de indeholder mindre krom end gafler og skeer. Krom beskytter nemlig mod rust, men materialet gør det sværere at lave en skarp kniv.

Pas godt på dine knive

Ske 2421X1532.JPG

3 råd til at fjerne flyverust

Når skaden er sket, er der forskellige tips til at få bugt med rustpletterne. De vigtigste råd i kampen mod flyverust er:

1. Brug stålrens eller flyverustfjerner.

2. Brug ståluld/stålsvamp.

3. Gnid rustpletterne med et overskåret løg eller ketchup.

Brug stålrens eller flyverustfjerner

Stålrens er effektivt til at fjerne flyverust på dine knive. Du gnider det mod rustpletten med en ren klud, indtil rusten løsner sig. Husk at vaske kniven bagefter med rent vand og opvaskemiddel.

Alternativt kan du bruge flyverustfjerner, som er specielt designet til at fjerne flyverust. Flyverustfjerner finder du typisk hos bestikproducenter eller hvidevareforretninger.

Ståluld kan få knive til at stråle

Ståluld kan være løsningen mod flyverust, hvis du ikke har stålrens ved hånden, eller hvis rustpletterne er genstridige. Metalspånerne er dog hård kost for dine knive og kan give ridser, hvis du ikke er forsigtig. Derfor bør du gnubbe i knivens retning.

Hvis du er øm over dine knive, eller ikke vil lade dine kvalitetsknive komme i ståluldens kløer, råder vi dig til at bruge stålrens i stedet for.

Sådan vedligeholder du støbejern

Gnid med løg eller ketchup

Sværger du til gode gamle husmorråd, kan du gnide et overskåret løg mod de angrebne områder på kniven og pudse med en ren klud bagefter.

Hjælper det ikke, kan du prøve med ketchup ved at bruge ketchuppen som pudsemiddel på en tør klud. Det er det høje indhold af syre i løg og tomatketchup, som kan opløse rustpletterne.

Kom flyverust i forkøbet

Flyverust kommer oftest fra køkkenredskaber i jern. Det er derfor en god idé at vaske sigten, hvidløgspresseren eller ostehøvlen af i hånden. Hvis du ikke kan overskue opvask på gammeldags manér, kan du udskifte køkkenredskaberne med materialer som plastic.

Global Magnet 800X800.JPG
Global Knivmagnet 3895X3571

Opvaskemaskinen kan være årsagen

Flyverust kan også stamme fra rust på dele i opvaskemaskinen. Er det tilfældet, kan du undgå flyverust i opvaskemaskinen med følgende råd:

1.      Reparér beskadigede udtrækskurve og trådkurve i metal

Udtrækskurve eller trådkurve i metal til bestik kan afgive rust, hvis belægningen udenpå er beskadiget. I dag er langt de fleste udtrækskurve lavet i plast, men har du en ældre opvaskemaskine, kan udtrækskurven indeholde metal.

Er overfladen på kurven meget slidt, bør du kassere den. Er den ramt i mildere grad, kan du give den en omgang hærder og emalje, som giver kurven en beskyttende belægning.

2.      Tilsæt citronsyre i sæbeskuffen

Du kan både fjerne og forebygge rust på maskindele ved at tilsætte citronsyre og køre et almindeligt program med en tom maskine. Typisk skal du bruge en teskefuld citronsyre, men tjek anvisningerne på pakken.

Vær opmærksom på, at hvis du bruger opvaskemiddel med klor, skal du køre en normal opvask uden opvaskemiddel, inden du fylder citronsyre på. Kombinationen af syre og klor kan nemlig resultere i giftige dampe.

 

3.      Brug sølvpapirsmetoden

Rul to stykker sølvpapir til kugler, læg dem i bestikkurven og kør et almindeligt opvaskeprogram – med eller uden service. Sølvpapiret vil nu tiltrække flyverusten som en magnet. Er du ikke tilfreds med resultatet efter én vask, kan du gentage proceduren.

Få tips til at fjerne stearin

 

Brug for flere råd om flyverust?

Forhåbentligt føler du dig nu flyveklar til at bekæmpe flyverust. Har du brug for flere råd og vejledning, er du altid velkommen til at kigge forbi en af vores butikker, hvor du kan Spørge & Få Svar hos vores faguddannede personale.

Find din lokale Kop & Kande