Løgtærte med Gruyère

Hovedretter 1200X364px Løgtærte

Når du laver tærte, er det let at lave 2-3 ekstra og fryse ned. Og så er det jo bare en kæmpe bonus, at det smager fuldstændig fantastisk. 

Information

Tilberedningstid
45 min.
Antal
4-6 personer
Tærteform
Ø25 cm

Sådan gør du

Skær smørret ud i 1x1 cm stykker. Hæld mel op i stor skål, og smuldr smørret i melet. Tilsæt isvand lidt ad gangen, og rør rundt med en ske. Tilsæt kun så meget isvand, at dejen kan samles med et let tryk. Hvis smørret begynder at blive varmt, stilles skålen straks i køleskabet, indtil det igen er koldt. Saml dejen til en kugle, og dæk den med et klæde. Lad dejen hvile minimum 30 minutter i køleskabet.
Rul dejen ud på et meldrysset bord, indtil den er 5 mm tyk, og vend den over i en tærteform på 25 cm i diameter. Skær tærtens kanter til, så de stikker 1 cm ud over tærteformens kant. Ombuk tærtens kanter, og pres kanterne godt ind til tærteformens kant. Prik dejen med en gaffel, og lad den hvile i 30 minutter på køl/frys.
Opvarm ovnen til 200 °C.
Dæk tærtebunden med et stykke bagepapir, og fyld tærten med bønner/ris. Blindbag tærtebunden i 20-25 minutter. Fjern bagepapir og bønner/ris, så snart kanterne begynder at tage farve efter cirka 20 minutter. Bag tærtebunden i yderligere 5 minutter, indtil tærtens bund begynder at se tør ud, og kanterne er gyldne.
Lav fyldet, mens tærten blindbages; Skræl løgene, og skær dem ud i tynde skiver. Pres og hak hvidløgene fint. Brun løg, hvidløg og timian i 2 spiseskefulde smør. Hæld sherryeddike ved efter et par minutter, og lad det stege med til løgene er bløde - 10-15 minutter. Smag til med havsalt og peber.
Slå æggene ud i en skål. Tilsæt creme fraiche, revet Gruyère, ½ teskefuld salt og peber. Æggemassen røres let med en gaffel.
Fordel løgene over tærtebunden, og hæld æggemassen over løgene.
Bag tærten i 35 minutter ved 200 °C, indtil æggemassen har sat sig.
Pynt den bagte tærte med et par kviste brøndkarse.
Hovedretter 298X298px Løgtærte
Tip Du kan forberede to tærter og fryse den ene. Hvis du vil fryse tærten, sættes den blot i fryseren efter, fyldet er fordelt i tærtebunden (step 3). Tærten kan sættes direkte fra fryseren i ovnen. Bagetiden er i stedet 45-50 min på 200 °C.

Foodprep på menuen

Foodprepping er genialt i en travl hverdag, hvor der ikke altid er energi til at improvisere eller rum i budgettet til at købe maden ude. Og så er det samtidigt en effektiv kur mod madspild. Her får du vores bud på smagsfulde retter og snacks, som du kan forberede i forvejen og nyde i ro og mag.