Essens2 1568X520px S.34 Dengodeboeuf

Den gode boeuf

Drømmer du om at stege en bøf, der er så mør, at den smelter på tungen? Det er heldigvis ikke så svært, så længe du husker nogle enkle grundregler. Vi guider dig godt på vej, så du kan imponere dine gæster med perfekt stegte bøffer. Hver gang.

Tip: Steg bøffen ved høj varme i en blanding af smør og olie for at opnå den eftertragtede
karamellisering af skorpen – også kendt som
Mailliard-reaktion.

Forberedelse

Først og fremmest skal du sørge for at vælge et godt stykke kød. Gerne fra din lokale slagter. Gerne minimum 200 g og med en god marmorering. Herudover der vigtigt, at dit kød har stuetemperatur, inden du steger den. Hvorfor? Fordi, hvis kødet er koldt i midten, skal du bruge mere tid på at stege den igennem, og så risikerer du, at din bøf bliver grå og kedelig. Tag gerne en fersk bøf ud af køleskabet mindst en halv time før stegning, og lad den stå fremme, overdækket naturligvis. Giv også gerne din bøf et gavmildt lag salt og peber en halv time før stegning. En del af krydderierne forsvinder undervejs, så vær ikke nervøs for at være lidt rundhåndet med smagsgiverne.

Stegning

Vi anbefaler altid, at du bruger en god pande, der kan håndtere høje varme og fordele den jævnt. Husk altid at opvarme panden gradvist – ellers skader du belægningen. Din bøf skal steges ved en høj temperatur for at opnå en god afbruning og den eftertragtede maillardreaktion; altså en form for karamellisering af skorpen, som giver ekstra god umami-smag. Steg gerne i en blanding af olie og smør, da ren smør brænder på ved høj varme. Giv bøffen 1 minut på hver side for fulde gardiner, så du får en god skorpe. Bruger du grillpande, er det her, du får de flotte striber på bøffen. Skru herefter ned på halv styrke, tilsæt
smør og vend bøfferne en gang i minuttet, indtil de er klar. Hæld løbende smørret ud over bøfferne med en ske, mens de steger. Du kan også tilsætte hvidløg og krydderurter til panden for ekstra smag.

Før servering

Tag dine bøffer af panden, når de er færdigstegte, og lad dem hvile tildækket i mindst 5 min., men gerne lidt mere, før servering. Det bevarer saften i kødet, får kødet til at ”slappe af” og giver en bedre spiseoplevelse. Du kan eventuelt tage lidt af det gode smør fra panden og hælde over bøfferne en sidste gang.

Vidste du at...

...den dyreste okse-udskæring i verden koster over 20.000 kr. pr. steak? Kødet modnes i 15 år i et laboratorie i Paris, hvor det luftkøles konstant med 7,2° C kold luft, før det sælges videre til Michelin-restauranter.

Tommelfinger-reglen: Hvornår er bøffen klar?

Spørgsmålet til en million kroner. Hvornår er bøffen perfekt stegt? Der er nogle forskellige metoder, du kan bruge. Du kan f.eks. se efter kødsaften:

Når kødsaften ses på den ene side, vendes bøffen.

Når den ses på den anden side, er bøffen klar.

Du kan også bruge tommelfinger-metoden:

  1. Find den store muskel under din tommelfinger. Slap af i hånden og tryk på musklen. Sådan føles en bøf, der er stegt ”rare”, altså ret så rød.
  2. Saml tommel og pegefinger. Tryk på musklen. Sådan føles en bøf, der er medium-rare.
  3. Saml tommel og langefinger. Sådan føles en bøf, der er medium.
  4. Saml tommel og ringefinger. Så har du en bøf, der er medium well-done
  5. Saml tommel og lillefinger. Hvis din bøf mærkes sådan, så er den helt gennemstegt

Du kan selvfølgelig også bruge et stegetermometer. I så fald er rare lig med 45° C, medium lig med 55° C og well-done 65° C.

Essens 600X800px Dengodebeouf
  • Delivery
    Altid gratis levering til butik
  • Click Collect
    Reservér online og hent i butik efter 2 timer
  • Return
    365 dages landsdækkende bytteservice

Femstjernet Gastro er et inspirationsunivers for dem, som ønsker det bedste af det bedste. Du finder produkter, tips og opskrifter, som er en ægte Feinschmecker værdig. 

Udforsk Femstjernet Gastro