Sovs skal der til

M Essens 3 2022 Side 27 Sauce Redigeret 1568X520px

I mange familier har julesovsen (eller saucen) næsten mytisk status, og der hviler et stort ansvar på kokkens skuldre, når andefond og fløde skal forvandles til en lækker sovs med den helt rigtige konsistens, kulør og smag. For at hjælpe lidt på vej har vi samlet en god portion inspiration til årets vigtigste sovs.

Andesovs 800X800px

Andesovs

En sovs lavet på andesky kan blive utrolig smagfuld, og det er faktisk ikke så svært. Det eneste, du skal bruge, er lidt andesky, fond eller kartoffelvand, hvedemel til jævning, en god gang piskefløde og et skvæt portvin eller rødvin.

Start med at tilberede din and på en rist over bradepanden, så du kan opsamle andeskyen. Skum fedtet fra skyen, så du ikke får klumper af fedt i sovsen. Tag lidt af det afskummede fedt og smelt det i en gryde med et par skefulde mel. Rør rundt, indtil det bliver en cremet masse. Hæld herefter fonden i gryden, mens du fortsat rører. Tilsæt lidt kartoffelvand, lidt vin og minimum en dl fløde. Smag til med salt, peber og ribsgelé – og så er sovsen klar.

Flæskestegssovs 800X800px

Flæskestegssovs

Hvis du baserer din sovs på sky fra flæskestegen, så behøver du ikke skumme
fedtet fra først. Steg flæskestegen i en bradepande med masser af smagsgivere som gulerødder, knoldselleri, løg, hvidløg, timian, laurbærblade og peberkorn.

Når stegen er færdig, sier du stegeskyen ned i en gryde og kasserer smagsgiverne. Tilsæt fløde og rødvin, og lad det hele koge. Jævn med lidt mel eller maizena udrørt i vand og smag til med ribsgele, salt og peber.

Den Kødfri Sovs 800X800px

Den kødfri sovs

Foretrækker du eller dine gæster en sovs uden spor af and, gås eller gris, så frygt ej. Du kan sagtens lave en velsmagende sovs på grøntsager.

Hak blot et par løg og et fed hvidløg groft og steg dem brune i 25 g smør eller smørbar. Tilsæt 100 g knoldselleri, en persillerod og en gulerod i mindre stykker. Tilføj nu knap en halv liter rødvin, en halv dåse tomatpuré og lidt timian til gryden, og lad det hele boble i en times tid. Si sovsen og tilsæt en kvart piskefløde. Smag til med soya, ribsgelé, salt og peber – og giv den eventuelt lidt sovsekulør for farvens skyld.

Få inspiration til hele julemenuen