Andeguide 1568X800

Den klassiske julemenu

Sprød and, saftig flæskesteg, brunede kartofler og en sovs så tyk, at chipsene knækker. Den klassiske julemenu er dansk velsmag, når det er allerbedst. Her får du nogle skarpe tips.

Find du tips og tricks til at få sværen sprød, til at pimpe din rødkål og til at få stressfrie brune kartofler. Vi har også samlet en andeguide, så du sikrer at juleanden bliver saftig og smagfuld. 

Sværen bliver sprød i år

Det kan være tricky at få jævnt sprøde svær med det helt rigtige knas, men hvis du følger disse gode råd, skal det nok lykkes: Først tjekker du, om slagteren har skåret sværen helt ned til kødet. Så salter du grundigt mellem hver eneste svær – enten før stegning, eller efter ca. et kvarter i ovnen, når sværene har åbnet sig.

Sørg også for, at stegen står helt lige i ovnen, og klods den eventuelt op på lidt stanniol, hvis den ”hælder”. Prøv også give sværene lidt friskpresset citronsaft, mens stegen er i ovnen, f.eks. efter 30 min. Arter sværene sig alligevel ikke, så giv dem en tur med grillen, kort før kernetemperaturen rammer 65°C.

Flaeskesteg 535X720px
Colorbox 800X800px

Stressfrie brunede kartofler

Brunede kartofler tager altid længere tid, end man tror – og de skal altid laves lige, når der er travlest i køkkenet. Men sådan behøver det ikke være. Faktisk kan du lave langt det meste dagen i forvejen.

Start med at skrælle og koge ca. 1 kg kartofler, og sæt dem på køl. Så laver du karamelsaucen: Hæld 1,5 dl sukker og en 0,5 dl vand på en pande. Rør rundt til farven er brun. Tilsæt 35 g smør, lad det bruse af og hæld saucen i en beholder. Kort før servering vender du forsigtigt kartoflerne i karamelsaucen på panden. Et lille kvarter, og så er de klar. Voila!

Shutterstock 186432516 800X800px

Pimp din rødkål

Det er let og lækkert at lave sin egen rødkål. Start med at sautere rødkålen i andefedt 2-3 min, før du tilføjer alle de gode julesmage; appelsinsaft – og skal, laurbærblade, kanel, vanilje og lidt æblecidereddike. Der går ca. 2 spsk andefedt til 500 g rødkål. Smag til med honning, salt og peber. Skal den være ekstra god, så lad din rødkål trække smag nogle dage før servering.

M Essens 3 2022 Side 23 Sauce 800X800px

Sæt kulør på saucen

Er din sauce for bleg i det, så kan du naturligvis altid tilsætte lidt saucekulør.

Men hey, det er juleaften. Prøv i stedet med et skvæt god portvin eller rødvin. Så får du både kulør og lidt ekstra dybde i smagen.

And i vand

Kender du sous vide? Det er en madlavningsteknik, hvor du vakuumpakker kød og langtidstilbereder i vand ved lav varme. Det giver et perfekt resultat, da kødet opnår samme temperatur hele vejen igennem. Andebryst er oplagt til sous vide, og du kan glæde dig til helt mørt, rosa kød, der nærmest smelter i munden.

Sådan gør du:
Rids skindet og gnid med salt og peber. Vakuumpak andebrystet sammen med lidt andefedt. Tilbered ved 58°C i 2 timer. Tag kødet ud og steg med skindsiden ned af i 3 min. på en meget varm pande, for at få sprødt skind. Steg et minut på kødsiden. Husk at gemme kødsaften fra posen til saucen.

And I Vand 353X720px