Slibning af køkkenknive

Yaxell Hero

Pas på dine knive

Overvej lige et øjeblik hvor mange gange i løbet af en dag, at du bruger dine køkkenknive? En hel del! Og mange af os forsømmer nok lidt vores køkkenknive. Men det kan der nemt laves om på - du skal bare læse med her, for vi har samlet en masse god viden til dig, så du kan komme godt i gang med at passe på dine knive.

Hvordan sliber man bedst sine knive?

Knivene er blandt de allervigtigste arbejdsredskaber i et køkken. De er faktisk ret uundværlige og en skarp kniv er med til at gøre madlavningen markant nemmere. Og har du først prøvet at bruge en god, skarp kniv, så ved du præcist hvad vi mener. Her viser vi dig trin-for-trin , hvordan du sliber dine køkkenknive ved brug af strygestål og en knivsliber

Sådan sliber du med strygestål

Inden du sliber med strygestål 

Før du begynder at slibe knive med et strygestål, skal du kende til knivens oprindelige slibevinkel. Der er nemlig forskel på europæiske og japanske knive i materialets hårdhed og æggens vinkel.

Europæiske knive 

Europæiske knive har typisk en slibevinkel på ca. 35°. Det betyder, at du skal stryge ved ca. 20° (altså ca. halvdelen af 35°). 

Japanske knive 

Japanske knive har typisk en slibevinkel på ca. 20°. Det betyder, at du skal stryge ved ca. 10° (altså ca. halvdelen af 20°).

Knivens hårdhed har betydning for, hvor længe æggen kan holde skarpheden. Jo hårdere kniven er, desto længere holder den sig skarp. Vær dog opmærksom på, at meget hårde knive kan være vanskelige at slibe selv. Hårdheden er målt efter Rockwell-skalaen, men oplever du problemer, er du velkommen til at benytte vores slibeservice.

Slibning af køkkenknive trin for trin 

1. Placér strygestålet med spidsen pegende ned i en fast og jævn overflade (det kan eksempelvis være et skærebræt).

2. Placér knivens æg (bladets skarpe side) i den rette vinkel (europæiske knive skal stryges ved ca. 20°, mens japanske knive stryges ved ca. 10°).

3. Træk knivens blad nedad langs strygestålet i en konstant og stabil bevægelse. Der skal ikke lægges kræfter i, men stryg i stedet kniven langsomt og nænsomt. 

4. Gentag trin tre på den anden side af strygestålet for at stryge den anden side af knivens blad.

5. Gentag trin tre og fire op til ti gange for at slibe begge sider af knivens æg.

6. Skyld kniven under vand, og tør den i et rent viskestykke.

I videoen viser vi, hvordan du trin-for-trin kan bruge et slibestål til slibning af køkkenknive. 

Guide - sådan bruger du et slibestål

Sådan sliber du med knivsliber

Inden du sliber med en knivsliber

Ligesom når du sliber knive med et strygestål, skal du med en knivsliber kende knivens oprindelige slibevinkel. Det skyldes, at der er forskel på europæiske og japanske knive i hårdhed og ægvinkel. En knivs hårdhed har betydning for, hvor længe æggen kan holde sin skarphed.

Europæiske knive har oftest en slibevinkel på ca. 35° - det betyder, at du skal stryge ved ca. 20°.

Japanske knive har som regel en slibevinkel på ca. 20° - det betyder, at du skal stryge ved ca. 10°.

Med en knivsliber kan du indstille vinklen, så den sliber i knivens oprindelige vinkel. Vær dog opmærksom på, at hårde knive kan være vanskelige at slibe selv. Hårdheden på knive måles ud fra en skala, der kaldes Rockwell-skalaen.
Oplever du problemer med at slibe de hårde knive, kan du altid benytte vores slibeservice.

I videoen viser vi, hvordan du trin-for-trin kan bruge en knivsliber til slibning af køkkenknive. 

Knivslibning trin-for-trin 

Mange knivslibere er forskellige, så denne guide passer ikke nødvendigvis til din. I denne guide bruger vi en knivsliber med 2 hjul. I dag kan man også få elektriske knivslibere

1. Læg knivsliberen på en fast og jævn overflade (det kan eksempelvis være et skærebræt).

2. Fyld kammeret med vand. Dette er ikke nødvendigt i alle knivslibere, så husk at læse instruktionerne på din egen inden du går i gang. 

3. Tag fat om din kniv og placér pegefingeren på knivens ryg. 

4. For en grov slibning skal du trække bladet på kniven igennem det første hjul 8 gange frem og tilbage. 

5. For en fin slibning skal du trække bladet på kniven igennem det andet hjul 8 gange frem og tilbage. 

6. Skyld kniven under vand, og tør den i et rent viskestykke.

I videoen viser vi, hvordan du trin-for-trin kan bruge en knivsliber til slibning af køkkenknive. 

 

Sådan kontrollerer du knivens skarphed

Når du er færdig med at slibe kniven, kan du tjekke knivens skarphed ved at skære i et stykke papir. Hold papiret i luften og bevæg kniven i en skærende bevægelse på skråt af papiret. Hvis kniven skærer igennem papiret, uden at papiret bukker eller krøller, er din kniv færdigslebet.