Sådan serverer du en god te

Hvis der er nogen, der ved noget om god te, så er det englænderne. Du behøver dog ikke være engelsk for at kunne servere en god kop te. Har du styr på trækketiden og vandets temperatur, er du allerede godt på vej – og bare rolig, det hjælper vi dig med her.

White Fluted 2 (1)

Trækketid til en god te

Te skal trække mellem 4 og 8 minutter afhængig af type. Trækker teen for længe, bliver den bitter. Ofte får du angivet en vejledende trækketid, når du køber teen, men smag og behag er forskellig, og det kan derfor være svært at definere den helt præcise trækketid for en god kop te.

Te til mad

Du kan faktisk drikke te både morgen, middag og aften - og indimellem. Te kan nemlig drikkes til al slags mad. Ligesom vin passer de forskellige te-typer til forskellige retter og madvarer. Alt kan dog gå til eftermiddagste! Læs mere om de forskellige te-typer her.

Nedenfor har vi listet nogle eksempler på typer af te, der passer til mad - velbekomme:

Morgenmad Yannan, Ceylon, Darjeeling, Assam
Engelsk morgenmad Ceylon, Kenya, Lapsang Souchong
Lette middagsretter Yannan, Ceylon, grønne teer
Krydrede retter Keemun, jasminte, Darjeeling
Stærke oste Earl grey og grønne teer
Fisk Røgede teer, Earl grey og grønne teer 
Kød og vildt Earl Grey, jasminte og Lapsang Souchong 
Fjerkræ Darjeeling, jasminte, oolongteer 
Alice Pasqual Xdd X2y2spi Unsplash

Tag temperaturen på teen

Vandet er vigtigt for det færdige resultat, når du serverer god te. Normalt vil koldt vand fra hanen være perfekt, men bor du i et område med meget hårdt vand, kan det påvirke smagen. Er det tilfældet, kan du overveje at rense vandet med et kalkfilter.

Når du varmer vandet op, er den optimale temperatur til sort og rød te 100°C, men grøn og hvid te får den ideelle smag ved 70-80°C. Du kan få elkedler med temperaturkontrol, så du kan indstille den ønskede temperatur til teen på enten 70, 80, 90 og 100°C.

Tænk på tepotten

Skyl altid tepotten i kogende vand, inden du går i gang med at brygge teen. Den gamle smag hænger nemlig ved, og det forstyrrer smagen i den gode te, du skal drikke om lidt. At opvarme tepotten inden brug har også den fordel, at teen bliver afkølet langsommere, og dermed når den bedre at afgive sin smag og aroma ordentligt.

Der findes mange forskellige typer, men ofte er tepotter fremstillet i porcelæn, støbejern eller stentøj. Den traditionelle tepotte i støbejern har den fordel, at selve tepotten bliver meget varm, når den varmes op, at den holder teen varm længere i tid. Nedenfor får du en gennemgang af de mest gængse typer.

Te Servering

Tepotte med filter

Når teen skal brygges, opvarmer du tepotten på normal vis, kommer tebladene i filtret og placerer tefiltret i potten. Der hældes vand på med den korrekte temperatur. Læg låg på og lad teen trække, og tag så filtret op igen, når den ønskede styrke er nået.

Te Servering (3)

Tepotter i stentøj

Tepotter i stentøj er ofte glaseret på indersiden. Uglaseret har materialet små sprækker, som garvesyren fra teen kan sætte sig i. Valgmulighederne er mange, og det er derfor et spørgsmål om din personlige smag, og hvor rummelig, du synes, en tepotte skal være.
Te Servering (4)

Tepotte i støbejern

Tepotter i støbejern er ofte en robust størrelse, og det kan kræve lidt kræfter at betjene den – især hvis den er godt fuld. Udover det fede, rustikke look, har en støbejernskande den ubetingede fordel, at den bliver meget varm. Det gør, at teen kan holde sig varm i længere tid.
567488 Tea Maker Woven Textile Light Grey Horisantal RGB

Tebrygger med stempel

Med en tebrygger med stempel brygger du lidt efter samme princip, som når du brygger stempelkaffe. Når teen har nået den ønskede styrke, presses stemplet ned, og der lukkes for yderligere kontakt mellem det varme vand og tebladene. Filtret får lov til at blive i kanden, og du slipper for at skulle fjerne et dryppende tefilter fra tepotten.

Te

Porcelænskande

Tepotter i porcelæn har tit en lethed og elegance, som du ikke så nemt finder, hvis du kigger på eksempelvis stentøj og støbejern. Faktisk vil tekande nok være en mere præcis betegnelse end tepotte. Porcelænet er nemt at rengøre, og udvalget af tekander er stort. Ved brygning i en tekande skal du bruge et separat tefilter.

Tefiltre

Der findes flere gode tefiltre, men ægte te-entusiaster sværger dog til stoffiltre, der når helt ned til bunden af tepotten. Tebladene afgiver nemlig bedst smag, når de har plads til at folde sig ud. Er filtret for lille, får teen ikke mulighed for at afgive sin aroma optimalt - og hvem gider en tynd kop te?

Brygning med tebreve

Tebreve gør brygningen nem og hurtig, hvis du blot skal have en enkelt kop te. Når teen har trukket færdig, hiver du blot tebrevet op igen. Dog er selve teen i tebrevene ofte i bittesmå stykker, og det giver en stærk bryg hurtigt, men det færdige resultat mangler de større blades fine kvalitet. Tebreve bliver ofte anset for "hverdagste", men det er også muligt at købe dem med gode specialteer, som selv kvalitetsbevidste tedrikkere bruger.

Teen og mælken

Skal mælken i koppen før eller efter teen? Egentlig er det et spørgsmål om temperament og smag. Traditionen siger dog, at mælken skal i først – for at benytte de fine skåle i porcelæn, man tidligere drak te af. Derudover bliver blandingen bedre, hvis teen hældes i mælken. Omvendt er det nemmere at opnå det rigtige blandingsforhold, hvis mælken tilføjes til sidst.