Hvilken kaffe smager bedst? Et spørgsmål om (god) smag!

Koekken 1200X364px Kaffe Smag

I Danmark elsker vi kaffe, og danskerne ryger direkte ind på tredjepladsen på listen over de mest kaffedrikkende lande i verden. Fire kopper kaffe i gennemsnit om dagen! Vidste du, at vi blot er overgået af Finland og Sverige? Selvom vi er enige om at nyde kaffe, er vi dog ikke altid enige om, hvordan kaffen smager bedst.

Udvalget er enormt, og det kan være en jungle at finde frem til de bedste kaffesorter og kaffebønner for at brygge en god kaffe. Heldigvis er det også den individuelle smag, der gør det interessant, og derfor kan det være svært at fastslå dén bedste kaffe. Du får her serveret friskbrygget fakta om kaffe, bønner og hvordan du sikrer, at kaffen er helt frisk. 

Fakta om kaffesorter

Der findes over 60 forskellige kaffesorter i verden. Herhjemme er den mest populære kaffesort Arabica, der blandt andet er dyrket i Etiopien, Brasilien og Columbia. Arabica udgør op mod 75-80% af kaffeproduktionen på verdensplan. Smagen af Arabica er typisk mild og sød, men bønnerne bliver ofte blandet med andre kaffesorter for at gøre smagen mere eller mindre syrlig, fyldig eller intens. Især fire kaffesorter er brugt til at blande i Arabicaen:

  • Brasil, der er rund og mild i smagen
  • Colombia, der er fyldig, kraftig og let syrlig i smagen
  • Java, der er rig, fyldig og meget intens i smagen
  • Mocca, der er skarp, syrlig og krydret i smagen

Udover Arabica findes der en anden hovedsort: Robusta. Som navnet antyder, er det en kaffebønne med en skarpere smag og et koffein-indhold, der er op til dobbelt så højt som i Arabicaen. Det er derfor en kaffesort med spark i, som ofte bliver anvendt til at lave blandt andet instant-kaffe med.

Formaling Af Kaffe

Sådan ved du, at kaffen er helt frisk

Når kaffen er frisk, og du hælder varmt vand på, vil den blomstre op. Det er nærmest helt vulkanagtigt, og du kan se en masse små bobler i kaffegrumset. Det varme vand gør, at kaffen hurtigt bliver renset for kuldioxid og andre flygtige stoffer.

Efter kaffen er ristet, afgiver den kuldioxid – og jo ældre kaffen er, desto mindre kuldioxid er der tilbage. Så når kaffen blomstrer kraftigt, er det et tegn på, at den er helt frisk – og et tegn på en god kaffe.

Faktisk mister kaffebønner allerede sin smag og aroma tre dage efter, at de er ristet. Så en god idé er derfor, at du brygger kaffen lige efter, at kaffebønnerne er blevet ristet! Det giver den bedste kaffe.

Du kan læse mere om bryggemetoder her.

Forførende friskkværnet

Du kan sagtens finde en god kaffe, der er formalet. Men du mister en del af kaffesmagen så snart, at kaffebønnerne er kværnet, og derfor er den bedste kaffe friskkværnet. Kaffe opbevares nemlig bedst som hele kaffebønner, og når først du har prøvet at brygge kaffe af friskmalede kaffebønner, er du ikke i tvivl.

Læs her, hvordan du bedst opbevarer dine kaffebønner.

Når først kaffebønnerne er malet, øges overfladearealet, så smag og aroma hurtigt forsvinder. Det er blandt andet også derfor, at mange supermarkeder har en kaffekværn stående. Du kan dog også selv købe en kaffeværn til køkkenet, så kan du male præcis den mængde kaffebønner, du skal bruge, når du skal bruge det.