Kaffeopbevaring og dosering af kaffe

Få det bedste ud af dine favorit-kaffebønner. Vi har samlet en række gode tips til korrekt dosering, formaling og opbevaring af kaffe.  

Opbevaring Af Kaffe

Korrekt opbevaring af kaffe

Kaffebønner skal opbevares mørkt og køligt. Har du købt hele, ristede bønner i tætlukket emballage, kan de holde sig uåbnet i cirka tre måneder. Men når der først er taget hul på emballagen, skal de helst bruges indenfor to til fire uger – og når du har malet bønnerne, skal de helst ikke stå længere end en uges tid.

Både hele bønner og malet kaffe holder smag og aroma bedst, hvis de opbevares køligt. Det mest optimale er i køleskabet i en lys- og lufttæt beholder. Sørg for, at beholderen er ordentlig lufttæt, så du undgår, at kaffen tager smag af de andre madvarer i køleskabet.

Dosering af kaffebønner

Hvis du vil have den helt rigtige kaffesmag frem, skal du bruge 7 gram malet kaffe til en god kop. Det svarer cirka til en stor spiseskefuld – eller godt og vel en fjerdedel af, hvad en gennemsnitlig dansk filterkaffedrikker bruger på at brygge en hel kande kaffe.

Går du meget op i at få en ensartet smagsoplevelse hver gang, vil vi anbefale, at du vejer dine bønner af på en køkkenvægt, før du kværner dem.

Læs mere om bryggemetoder

Valg af kaffebønner

Hvilken kaffe, der smager bedst, er et spørgsmål om smag. Der findes over 60 forskellige sorter i verden, hvor den mest populære kaffesort herhjemme er Arabica-kaffen. Arabica bliver ofte blandet med andre kaffesorter for at gøre den mere eller mindre syrlig, fyldig eller intens.

Læs mere om kaffesorter

Vidste du, at …

Omkring år 500 opdagede en gedehyrde i Etiopien, at hans geder opførte sig mærkeligt, efter de havde spist nogle røde bær fra en plante. Selv de ældste geder sprang pludseligt omkring som ungdyr. Hyrden fortalte det til en munk, som besluttede sig for at prøve de røde bær. Munken hældte kogende vand over og fik til sin overraskelse en drik, som fik ham til at føle sig opkvikket.

Kaffebønner