Cold Brew 1194X354.JPG

Cold brew

Cold brew-kaffe får masser af hype i disse år, og enhver hipsterkaffebar med respekt  for sig selv har efterhånden sin egen hjemmebryggede variant på menuen. Vi ser nærmere på fænomenet, der har taget kaffe-Danmark med storm.
 
Immersion vs. Slow Drip
De to primære skoler inden for cold brew hedder ”Immersion” og ”Slow Drip”. Ved immersion-metoden hælder man koldt vand over groftmalede kaffebønner og filtrerer det efter en nat på køl. Ved ”Slow Drip” lader man gradvist koldt vand dryppe ned over den groftmalede kaffe, hvorefter det siver gennem et filter og ned i en beholder.

Immersion-metoden er den nemmeste at gå til, da den ikke kræver specialudstyr. Smagen er rigere og mere koncentreret end Slow Drip-
metoden, der giver en lettere og lysere kaffe. Med immersion-metoden kan du sætte en stor portion over og lade det passe sig selv. Slow Drip-metoden er til gengæld hurtigere med en bryggetid på 3-5 timer.
Iskaffe eller cold brew?

Arrh.. Solen skinner, og du har brug for en læskende drik med et godt koffeinspark. Skal du vælge iskaffe eller cold brew? Hvis du spørger en sand kaffe-connaisseur, skal du helt klart gå med sidstnævnte.

Sådan laver du din egen cold brew kaffe

Hæld koldt vand over grovmalede kaffebønner i en egnet beholder:
Et sylteglas, en stempelkande eller en skål med låg.
Du kan også investere i en 
cold brewer, der er skabt til formålet.
Brug ca. 110g kaffe pr. liter vand. Stil beholderen på køl i op til 24 timer
og smag på kaffen undervejs. Når du er tilfreds med smagen, si da
indholdet gennem et kaffefilter. Server med isterninger og mælk efter smag.
Eventuelt kaffesirup, hvis du har en sød tand.

Alt godt kommer til den der venter

Cold brew er en ny type kold kaffedrik, der adskiller sig fra iskaffe på
både bryggemetode og smag. Hvor iskaffe er traditionelt brygget
kaffe, der er kølet ned og serveret med isterninger, er cold brew
brygget på koldt vand over flere timer. Nogle gange op til 24 timer.
Den lange bryggetid kombineret med det kolde vand giver kaffen en
mere sødmefuld smag og et langt højere koffeinindhold – uden den
beskhed, som man forbinder med traditionel kaffe.

Alle kan være med
Hvis du tænker, at cold brew-brygning er forbeholdt kaffenørder med
det helt store kemisæt, så bare rolig. Du kan lave superlækker cold brew
kaffe med intet andet end en plasticskål og et kaffefilter – eller du kan
investere i simple bryggeredskaber, designet til formålet. Det er bare at
komme i gang og nyde god kop kold kaffe.

Et lille tip: Du kan lave lidt kaffe af din cold brew til isterninger. Så slipper du for at fortyndet kaffesjap.

Cold Brew 3701X3024.JPG
Coldbrew 5184X3456.JPG Ice Coffee