Din cocktail starter med glasset

Røget glas ESSENS 3 SIDE42

Hvorfor smager cocktails bare bedre på de lækre cocktailbarer?

En af hemmelighederne er glassene, som ofte får en kærlig behandling før serveringen.
Læs med her og bliv inspireret til, hvordan du nemt gennem fire forskellige metoder kan give dine cocktails et ekstra løft.

1. Ryg dit glas

Hvis du vil score lidt feinschmecker-point hos vennerne, kan du eksperimentere med at ryge dine cocktailglas. Røgen giver mere dybde og tørhed til din cocktail og skaber en kompleks sanseoplevelse, når mund og næse møder glas og røg. Processen er enkel, men kræver lidt forsigtighed, da du trods alt arbejder med levende ild.

Sådan gør du: Start med at mixe din cocktail, så den er klar til at hælde på glas. Brug nu en køkkenbrænder til at tænde for det, du vil ryge med, f.eks. egetræ, rosmarin eller kanel. Husk at placere ingrediensen på et brand- sikkert fad. Vend herefter dit glas med bunden i vejret hen over den brændende ingrediens, så den dækker helt. Når røgen forsvinder, er glasset klar til servering. En alternativ metode er at bruge en køkkenbrænder til at tænde en ”skive” rent træ og så lægge skiven oven på glasset for at fange røgen.

Se videoen for inspiration.

Godt til: Alle drinks kan drage fordel af et koldt glas, ikke mindst cocktails uden is, Røgaromaen er som skabt til whisky- og bourbonbaserede cocktails, som f.eks. Ol’ Fashioned og Sazerac. Husk at bruge afkølede glas, da røgen binder bedre til de fugtige, kolde sider.

Røget glas ESSENS 3 SIDE42
Røget glas ESSENS 3 SIDE42

2. Forstøv dit glas

Skal din drink have et hint af noget ekstra, så kan du bruge en forstøver til at
give glassets inderside et diskret lag væske, f.eks. bitter, vermouth, absint,
citrusolie, rosenvand, eller hvad du synes passer til din cocktail. Det forstøvede lag tilføjer ikke ekstra alkohol, men giver et diskret touch af smag og aroma.

Husk, det kun fantasien, der sætter grænser, så prøv at eksperimentere med teknikken og de forskellige smagsgivere til dine cocktail.

Godt til: Tag din Martini til det næste niveau med et tyndt lag vermouth. Eller lav entrendy sazerac, hvor du sprayer indersiden af glasset med absint. Du kan også give dit gin & tonic glas et sprøjt limesaft for at fremhæve de friske noter.

FORSTOEVEDE GLAS ESSENS 3 SIDE43

3. Giv dit glas lidt kant

Et klassisk cocktailtrick er sukker- eller saltkanten, som ikke bare pynter, men også giver smag og ”bid” til drinken. Kanten består altid af to elementer: Noget tørt, f.eks. sukker, flormelis salt eller krydderi, og noget vådt til at binde det tørre til glasset. Det kan være citrussaft, honning, sirup, karamel, cider eller bare vand. Det kommer helt an på din cocktail, og hvorvidt du ønsker at komplimentere smagen eller skabe en kontrast.

Sådan gør du: Du kan påføre kanten på mange måder, hvor den nemmeste er at fugte kanten med en skrive citron og dyppe glasset i en skål med f.eks. salt. Hvis du vil undgå at få salt eller sukker på indersiden af glasset, så kan du også rotere glasset i salt eller sukker i en vinkel på 45ஂC. Nogle bartendere foretrækker kun at give halvdelen af glasset kant, så man selv kan vælge, om man vil have den smagsoplevelse eller ej. Men det er helt op til dig.

Godt til: Saltkanten er et must til din Margherita eller Bloody Mary, og hvis du er ekstra modig, så blander du lidt chiliflager i saltet. Den klassiske cosmopolitan eller mojito bliver kun bedre med en diskret kant af sukker, mens en pina colada når helt nye niveauer med en kant af kokosflager.

Kant ESSENS 3 SIDE43

4. Frys dit glas

Afkølede glas er en af de meste basale, men også mest effektive, måder at forbedre oplevelsen. Det frosne glas holder drinken kold længere, får isen
til at smelte langsommere og giver et flot visuelt udtryk.

Sådan gør du: Du kan afkøle dine glas på forskellig vis. Den optimale metode er at stille glasset i fryseren to timer (minimum 30 minutter) før servering. Skal det gå hurtigt, så fyld i stedet glasset med knust is og en lille smule dansk vand og lad glasset afkøle på bordet, mens du blander drinken. Har du ikke is nok, så vrid en serviet op med koldt vand, sno det om glasset og stil
det i fryseren. Så er glasset frostklart på få minutter.

Godt til: Alle drinks kan drage fordel af et koldt glas, ikke mindst cocktails uden is, som f.eks. Martini og Manhattan.

FRYS DIT GLAS ESSENS 3 SIDE43