Vi arbejder på højtryk for at få sendt alle Black Week-ordrer afsted, men der kan forekomme længere leveringstid end normalt.
Rugbrød er indbegrebet af et danske frokostbord, og er du først begyndt at bage dit eget, er det svært at vende tilbage til de skiveskårede fra supermarkedet. Her får du opskriften på to surdejsrugbrød, sprængfyldt med kerner der holder brødet frisk og saftigt i lang tid.
Information
Antal
2 brød
Sådan gør du
Overhæld kernerne med kogende vand og lad dem stå og trække tildækket.
Bland 600 gram af surdejsstarteren, hele kerneblandingen og alle de øvrige ingredienser sammen i en røreskål.
Ælt dejen godt sammen i 5-10 minutter, gerne på en røremaskine med dejkrog, indtil den er helt ensartet.
Fordel dejen i to 3,3 liter rugbrødsforme med slip-let eller keramisk belægning (så slipper du både for bagepapir og for at smøre formen).
Tryk dejen helt ud i hjørnerne og glat den, enten med en fugtig hånd eller en blød dejskraber.
Tip Vil du have ekstra kerner oven på brødet kan du drysse dem udover og trykke lidt dem ned i overfladen af dejen.
Tryk flere huller i dejen, enten med en gaffel eller strikkepind. Hullerne skal gå helt ned til bunden af formen.
Stil brødene tildækket et lunt sted til de er hævet til ca. dobbelt størrelse, eller til der begynder at blive danner ”huller” i overfladen. Har du en ovn med damp- og hævefunktion kan du skære nogle timers hævetid af ved at benytte den.
Bag brødene i 15 minutter ved 250 grader og herefter 45 minutter ved 180 grader. Bagetiden kan afhænge lidt af både hvilken ovn og form du bruger. Vil du være sikker på at brødet er færdigbagt kan du stikke et stegetermometer ind i midten af brødene – det er færdigt når temperaturen når 98 grader.
Ønsker du sprød skorpe på brødene skal de tages ud af formen mens det er varmt. Ønsker du en blød skorpe skal brødene køle af i formen.
Tip Surdejsrugbrød holder sig friske længe – også længere end brød bagt med gær. Du kan dog forlænge levetiden ved at putte det ene i fryseren så snart det er kølet af, så er det næsten lige så godt som nybagt når det tages op igen. Opbevar ikke rugbrød i køleskabet – her bliver det tørt meget hurtigt.