Syltede sager

Syltning er en tradition, som er genoplivet i det moderne køkken. Før i tiden handlede syltning om at forlænge holdbarheden til tider med knaphed. I dag er syltning blevet en lille luksus i hverdagen, fordi det smager skønt, giver farve til maden og er et lækkert hjemmelavet touch.

M Essens 3 2022 Side 36 Syltede Sager 800X800px

Tips & råd til syltning med succes

Vil du gerne starte med at sylte, men ved ikke rigtig, hvor du skal starte? Så får du her nogle simple tips og gode råd til, hvordan du sylter med succes. 

Inden du begynder at sylte, skal du naturligvis have de rigtige redskaber alt efter, hvad du ønsker at sylte. Basisredskaberne er: en god stor og bred gryde, der giver god varmefordeling, en god suppeske/øse, en målekande, en køkkenvægt, henkogningsglas og en tragt, hvis der skal syltes marmelade.

Steriliser dine sylteglas grundigt inden brug - de skal altså være pinligt rene inden du kommer dit sylteprojekt ned i dem. Og når dine sylterier er færdige skal de opbevares et tørt, mørkt og køligt sted under 12 °C. Har du lavet syltetøj eller marmelade uden konserveringsmidler, skal de helst i køleskabet.

Vil du starte din sylterejse med at lave syltetøj eller marmelade? Så er det en gode idé at bruge en stor gryde, så kogningen er hurtig og effektiv. Anvend herefter mindre sylteglas når du laver dine portioner. På denne måde opnår du bedre konsistens, smag og mindre tab af vitaminer. Udover smag er konsistens specielt vigtig når det kommer til syltetøj og marmelade. Derfor kan du med fordel bruge syltesukker, der indeholder pektin, som får din hjemmesyltede marmelade eller syltetøj til at stivne hurtigere. 

Farmors jordbær/rabarbermarmelade

Her får du en simpel og ligetil opskrift på marmelade fra en vaskeægte farmor. Frugten i denne opskrift er jordbær og rabarber, men kan naturligvis være lige præcis den kombination, som du synes bedst om. 

Det skal du bruge:

400 gram jordbær

400 gram rabarber 

300-400 gram sukker (smag selv efter da det kommer meget an på hvor frisk frugten er)

Saft fra 1 citron

Sådan gør du:

Alle ingredienser kommes i en gryde og bringes i kog. Herefter skal frugten simre i ca. 15 min. ved jævn varme. Så skal alt i gryden have en tur med stavblenderen, så det bliver silkeblødt og uden klumper. Du bestemmer naturligvis selv hvor meget marmeladen skal blendes, men de fleste børnebørn har det med bedst at kunne lide så lidt frugtklumper som muligt. Til sidst hældes den færdiglavede marmelade i et syltetøjsglas, der lige hurtigt er skyllet med atamon - så holder det lidt længere. 

Blomsterbergs Gryde 500X700

Tips til god holdbarhed

Holdbarhed varierer efter, hvad du har syltet. Som udgangspunkt holder syltede rødløg sig i køleskabet i 3 uger, før kvalitet og farve aftager en smule, men stadig kan spises.

Når du sylter er hygiejne naturligvis vigtigt – også for holdbarheden. Sørg for at skolde opbevaringsglas, og vaske hænder inden start. Hvis du gerne vil lave en større portion, er et godt gammelt husmortrick at benytte Atamon for at konservere det, du sylter.

  • Syltetøj: 1 tsk Atamon til 1 liter syltetøj
  • Saft: 1 tsk Atamon til 2 liter saft
  • Eddikesyltning: 1 tsk Atamon til ½ liter eddike

Basisopskrift til råsyltning

Er du nybegynder i syltekøkkenet er råsyltning et godt sted at starte, da det er nemt og hurtigt. Råsyltning er den metode, du bruger til at lave klassikere som syltede rødløg og agurker, men det kan også bruges til at sylte squash, græskar, rødbeder og gulerødder.

Det skal du bruge

3-4 rødløg eller 1 agurk
2 dl vand
2 dl eddike (æble-, lager- og vineddike er de gængse eddiketyper til syltning)
½ dl sukker
1-2 tsk peberkorn (Efter smag)
3 laurbærblade (Efter smag)

Sådan gør du
1. Skyl og skær i den ønskede tykkelse, og hæld dem i et skoldet patentglas.

2. I en gryde bringer du eddike, sukker, vand i kog. Når det koger, tilføjes peberkorn og laurbærblade.  

3. Hæld blandingen over i patentglasset. Lad det stå med åbent låg for at køle lidt af. Lad glasset stå ude i en dags tid, inden det skal i køleskabet.

Syltede Rødløg 500X700
M Essens 3 2022 Side 36 Syltede Sager 1568X520px

Hvad kan jeg sylte?

Syltning er en oplagt måde at undgå madspild og give dine råvarer nyt liv på. Og så er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan sylte. Her får du inspiration til både sød- og sursyltning.

Syltede æbler og rødløg

Kombination af æbler, rødløg og eddike giver et uimodståeligt sur-sødt resultat, som smager lige godt på din burger og i din salat.

Sådan gør du:

Skær æbler og løg i både og bland dem i et henkogningsglas. Opløs 1 dl sukker i 2 dl hvidvinseddike under opkogning. Tilsæt 1½ tsk peberkorn,
1 tsk fennikelfrø og et par laurbærblade. Hæld den kogende lage over løg og æbler og lad det afkøle under låg i køleskabet. Tip: Jo længere tid løgene trækker, des dybere og mere kompleks bliver smagen.

Syltede appelsiner med kanel

Syltede appelsiner er geniale til juletidens kager og desserter. Du kan også hakke dem og bruge dem i konfekt.

Sådan gør du:

Start med at skrælle 5 appelsiner og skille dem i kvarte. Skold et henkogningsglas og put appelsinerne heri. Hæld din afkølede syltelage over (1½ dl vand kogt med 200 g sukker og 1 kanelstang), og lad appelsinerne trække 1 uge eller 2 før servering.

Syltede gulerødder

Det lækre ved gulerødder er, at de forbliver dejligt sprøde, når du sylter dem. Og så er de lige til at hapse for både børn og voksne.

Sådan gør du:

Skræl 225 g gulerødder, skær dem i mundrette bidder og læg dem i et skoldet glas. Kog en lage op af 4 dl lager- eller æbleeddike, 2 dl vand, 200 g rørsukker og lidt korianderfrø. Hæld lagen over gulerødderne, indtil glasset er fyldt. Luk låget og stil i køleskabet.

Syltede pærer med vanilje

Syltede pærer er superlækre som dessert, enten som de er, med en skefuld god is eller som base til Pære Belle Helene.

Sådan gør du:

Skræl 6-8 pærer og halver dem. Fjern kernehuset. Lav en lage af 1 ltr vand kogt op med 250 g sukker, en flækket vaniljestang og revet citronskal. Lad pærerne koge med i ca. 15 min. og hæld det hele på glas når afkølet. Husk at skylle glasset med atamon, så holder pærerne sig bedre.

Hjemmelavet saft til varme sommerdage

Når de solmodne bær forsøder tilværelsen i løbet af sommeren, er der mulighed for at drage ud i naturen og plukke løs- helt kvit og frit. Du kan sylte bær på et væld af måder til både syltetøj, marmelader og saft. 

Opskrift på hjemmelavet ice tea med brombær: 

Kom 1 dl vand, 1 dl sukker, 1 tsk. citronsaft og 250 g blåbær i en gryde.
Knus bærrene med en gaffel, og kog blandingen op. Lad det simre 15 min. ved svag varme. Lad siruppen køle ned, og filtrér den gennem en si. Lav nu ½ ltr. sort eller grøn te, alt efter smag. Nu skal isteen 'samles'. Hæld først siruppen i en stor kande og dernæst teen. Tilføj så en ½ ltr. kold vand, masser af is, hele brombær og frisk mynte.

M Essens 2 2023 Side 19 Icetea Tilrettet 800X800

Spørg & Få Svar

Har du fået mod på at kaste dig ud i syltekøkkenet, så dit køleskab altid gemmer på det perfekte tilbehør til alle måltider? Så er det bare om at komme i gang.

Har du spørgsmål til syltning, er du altid velkommen i din nærmeste Kop & Kande. Her står vores faguddannede personale klar til at hjælpe med at finde det udstyr, du mangler til at komme i gang med at sylte.