Grundsurdej

Bagvaerk 1200X364px Surdej

Information

Sådan gør du

Pisk det hele sammen, til det er uden klumper.
Sæt blandingen på køkkenbordet i en skål med låget lagt løst henover. Rør i blandingen en gang om dagen.
Efter 3-5 dage begynder blandingen at boble.
Den skal smag mildt syrligt – gør den ikke det, skal den stå lidt længere på bordet.
Husk at gemme noget af surdejen, hver gang du bager.
Bagvaerk 298X298px Surdej
Tip Prøv vores surdejsbrød - læs opskriften her.

Hvad er surdej?

Surdej er en lille portion dej, man gemmer fra gang til gang, man bager.

Surdej består af mælkesyrebakterier og naturlige gærceller og kan erstattes den gær, vi kender fra supermarkederne - enten helt eller delvist.

Det står altid angivet i en opskrift, hvot meget surdej der skal bruges.

Pas på din surdej

Surdej er en levende organisme, der skal passes godt på. Faktisk bliver surdej - lidt ligesom menneske - mere og mere sur, hvis den ikke får nok opmærksomhed. Du holder surdejen i live ved at friske den op 
et par gange om ugen. Tilsæt nyt vand og mel i blandingsindholdet 1 del gammel surdej, 2 dele vand
og 2 dele mel. Pisk det hele godt sammen, og lad surdejen stå på køkkenbordet i 2-3 dage. 

Frisk surdejen op..

..dagen unden, du skal bage, og lad den gerne stå på køkkenbordet.
Dejen er allerbedst 8-24 timer efter den er blevet 'fodret'.

Stil surdejen i køleskabet.. 

i en tætlukket emballage, hvis der går mere end et par dage mellem du bager 
- den kan fint golde sig i 1-2 uger-

Bager du ikke så meget...

..så kassér en del af surdejen, inden du frisker den op
- ellers giv overskuddet til en bageglad ven. 

 

Essens 1 2021 Miljoe Side 56 Surdej
Essens 1 2021 Miljoe Side 56 Surdej