Gaveindpakning:
Total:
Pointforbrug/rabatkupon:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

Hvad er sous vide?

Hvad er sous vide?

Sous vide er fransk og betyder under vakuum. Det er en nem tilberedningsmetode, hvor råvarerne bliver tilberedt i et vandbad ved en konstant temperatur. På den måde får du det bedste frem i dine råvarer. Bliv klogere på de mange muligheder med en sous vide.

Perfekt hele vejen igennem

Hvis du har siddet på en restaurant og tænkt; ”hvordan i al verden har de fået maden så mør?”, kan svaret meget vel være, at der er tale om tilberedning i sous vide.

Med en sous vide kan du meget nøjagtigt bestemme, hvordan du tilbereder dine råvarer. Nogle foretrækker en rød bøf, mens andre vil have den gennemstegt. Når du tilbereder i en sous vide, får dit kød og grøntsager en ensartet tilberedning hele vejen igennem. Det giver det samme perfekte resultat hver gang.

Traditionel tilberedning versus sous vide tilberedning

Flere fordele ved sous vide

Der er ingen tvivl om, at vi hos Kop & Kande er svært begejstrede for tilberedning i sous vide. Det er der flere grunde til. Udover indbydende og appetitvækkende mad, som både kan imponere til hverdag og festlige begivenheder, er der også andre fordele:

  • Samme resultat hver gang
  • Mere smagfuld og mør mad
  • Hurtigt at lave hverdagsmad
  • Mindre stressende madlavning til fest
  • Bedre udnyttelse af storkøb

 

Hvis du endnu ikke overbevist om, at en sous vide er noget for dig, kan du læse videre og blive klogere på tilberedning, priser og modeller.

Sådan foregår det

Når du vil tilberede i sous vide, er der forskel på, om du skal tilberede oksekød, fugl, fisk, gris eller grøntsager. Typisk vil du gennemgå fire faser, der kan svinge alt efter, hvad du skal tilberede;

  1. Forberedelse – Fjern eventuelt skræl, sener og overflødigt fedt på den råvare, du vil tilberede. Du kan også skære råvaren i mindre stykker eller tilføje krydderier.
    Læs hvilke køkkenknive, du kan bruge.

  1. Vakuumering – Inden råvaren skal en tur i baljen, skal den pakkes i en tætlukket pose. Her skal du bruge en vakuumpakker. Posen hjælper med at fordele varmen ligeligt over det hele, men holder også på både smag og saft.

  1. Tilberedning – Råvaren er nu klar til at komme i et vandbad eller i en gryde med stav. Tilberedningstid og temperatur afhænger af, hvordan du ønsker, dit resultat skal være.  

  1. Færdiggørelse – Til sidst kan du give kødet en stegeskorpe, som tilfører en mere stegt smag. Det gør også, at kødet ikke ser kogt ud. Tør råvaren af, kom godt med smør på en varm pande og placér kødet på panden i 30-60 sekunder på hver side.

 

Hvad koster en sous vide?

Prisen på en sous vide afhænger af, om du vælger et vandbad eller en stav. Et vandbad er typisk dyrere end en stav. Derudover har det også betydning hvilken model, du vælger.

Prisen kan derfor variere fra 2.000 til 3.000 kr. Ligesom der findes forskelligt udstyr til et perfekt resultat, er der også flere prisklasser. Basisudstyr kan derfor være en idé, hvis det er første gang, du giver dig i kast med sous vide.

Hvis du omvendt er garvet på området, kan det være, at du allerede har udstyret i orden, men i stedet søger inspiration. Her kan en sous vide-kogebog være det, du mangler.

Stav eller vandbad?

Når du skal vælge din sous vide, er det store spørgsmål, om du skal vælge en stav eller et vandbad. Der er fordele og ulemper ved begge. Med et vandbad får du en mere kompakt og lydløs udgave, men den kræver samtidig også mere plads end en stav. Omvendt er en sous vide-stav mere fleksibel, da den bliver fastspændt på indersiden af en gryde.

Inden du træffer din beslutning, kan det være en god idé at besøge din nærmeste Kop & Kande-butik. Her kan du få flere gode råd og opleve forskellene med egne øjne.

Hvad kan jeg tilberede i sous vide?

Som udgangspunkt kan du tilberede alt i en sous vide. Det er alt fra kød og grøntsager til frugt og æg. I stedet for at spørge, hvad du kan tilberede i sous vide, skal du snarere tage stilling til, hvad du bør tilberede. Det er nemlig ikke alt, der har behov for sous vide.

En sous vide er især velegnet til at gøre billige udskæringer møre og smagfulde, mens de møre udskæringer, som eksempelvis en mørbrad, kan have bedst af en tur på grill eller i ovnen. Intet er dog hverken rigtigt eller forkert. Det afhænger af dine smagspræferencer.

Temperatur og tid

Tilberedningstid og temperaturer afhænger af, hvordan du ønsker, resultatet skal være. Derudover har det også betydning hvilken råvare, du skal tilberede. Det er en smagssag, hvordan kombinationen af tid og temperatur bør være.

Eksempel: En ribeye-bøf skal have en time mellem 54 og 65 grader, alt efter præferencer, mens en hel ribeye-steg skal have op til 6 timer for at nå kernetemperaturen.

53-56 grader = Rare

57-60 grader = Medium

61-65 grader = Well done

Uanset hvad du vil tilberede, er det et spørgsmål om temperatur og tid. Du indstiller din sous vide på en given temperatur, og når tilstrækkelig tid er gået, vil kødet have samme kernetemperatur. Temperaturerne har derfor betydning for, hvordan farven og smagen bliver, men den har også betydning for, hvor hurtigt kødet mørnes.

Smag på mere?

Hos Kop & Kande står vores faguddannede personale altid klar til at råde og vejlede dig. Du er mere end velkommen til at kigge forbi din lokale Kop & Kande, hvor du kan Spørge og Få Svar på alle dine spørgsmål. Vi kan vores kram.

Find din lokale Kop & Kande-butik