Design Uden Navn (6)

70'erne er tilbage

Vi oplever det år efter år. Nye trends udspringer af gamle dage. Stilretninger, man troede for længst var lagt i graven, dukker pludselig op på catwalks og sociale medier. De sidste par år har mange f.eks. set måbende til, mens 90’ernes grydehår, crop tops og kassebukser pludselig igen blev en del af ungdomsmoden.

M Essens 2 2023 Side 23 Nystalgi 01 800X800 (1)

I 2023 peger pilen på 1973. Alt fra mode og mad til indretning og design trækker inspiration fra perioden, der takket være sin høje koncentration af brune fløjlsbukser, sovsekulør, lerkrus og hessian-tapeter, fik tilnavnet ”det brune årti”. På Spotify dukker flere og flere 70’er inspirerede kunstnere op, møbelgiganten IKEA satser stort på en retrolinje, og moden byder både 70’er farver og store grafiske mønstre velkommen tilbage. Selv i madverden ser vi, at gamle retter, som fløderand og maskeret blomkål, bliver fundet frem fra gemmerne, støvet af og gjort klar til nutidens smagsløg af både kokke og influencere.

Tryghed og trendy

Men hvordan kan det være, at vi søger tilbage til fordums tid i vores søgen efter det sidste nye? Jo, det kan der være en ganske god grund til, hvis man spørger trendforskere og historikere. Forklaringen er, at vi som mennesker finder tryghed i det velkendte og samtidig en glæde i at genfortolke gamle tendenser for at skabe vores egen unikke stil. Det handler altså om to modsatrettede tendenser – vores higen efter tryghed og vores higen efter at skille os ud.

I disse år er der, ifølge trendforskerne, en ekstra god grund til, at vi søger inspiration i 70’erne. Efter flere års uro har vi bevidst eller ubevidst brug for, at der kommer ro på; at få et stort, trygt kram fra fortiden og genopleve en tid, hvor det hele var mere enkelt. 2023’s fokus på 70’erne er med andre ord drevet af nostalgi og gode minder, der kan skubbe nutidens bekymringer en smule i baggrunden. Det brune årti hitter stort, og det er altså ikke tilfældigt. Efter nogle år med uro i verden og krisesnak virker fortidens dyder nemlig både indbydende, velkendte og dejlig trygge.

Føler du dig nystalgisk?

Der er findes et ord for tendensen. Trendforskere kalder det ”Newstalgia”, eller på godt dansk, ”Nystalgi”. Det betyder groft sagt, at vi tager effekter, som vi forbinder med gode, gamle dage, og bruger dem på en nutidig måde. Det handler altså ikke om at gå rent 70’er og dække sit hjem i kelim, men i stedet at inkorporere elementer fra årtiet for at skabe en stil, som har rødder i både fortiden og nutiden. Hos Kop & Kande byder vi den nystalgiske bølge velkommen, og vi glæder os til spice nutidens minimalistiske designstil op med lidt af 70’ernes varme, hygge og personlige, stormønstrede charme..

Retromad

Hvem skulle have troet, at maskeret blomkål, fløderand, grydekylling og rejecocktail skulle komme på mode igen? Her får du vores take på klassiske 70’er-retter, der smager mindst lige så godt i dag.

  • Delivery
    Altid gratis levering til butik
  • Click Collect
    Reservér online og hent i butik efter 2 timer
  • Return
    365 dages landsdækkende bytteservice