Hverdag 1200X354px Overraskende Sundt

Et nyt år er for mange lig med et ønske om nye, sunde vaner. Heldigvis behøver det langt fra at betyde et farvel til alt, hvad der er lækkert. Vi har mødt ernæringsekspert, forfatter og foredragsholder Christian Bitz til en snak om sundhed og overraskelser. 

Interview med Christian Bitz

Hvad er sundhed for dig?

For mig er sundhed en del af begrebet livskvalitet. En sund livsstil gør mig i stand til at præstere på det niveau, jeg gerne vil og få maksimalt ud af hver dag. Men sundhed skal sættes ind i det store billede sammen med bl.a. mentalitet, økonomi, parforhold og arbejdsrelationer, som også skal prioriteres og plejes.

Der er ikke meget sjov i skyr og savoy-kål, hvis det hele sejler! Hvert enkelt individ skal finde sin egen sunde balance og acceptere udfordrende perioder, hvor sundhed måske ikke lige står øverst på listen. Man behøver ikke være lige sund hele året. 

Du er optaget af at få kartoflen tilbage i kosten og mane myten om, at kartofler feder, i jorden?

 

Mange tror, at man bliver tyk af kartofler, og at de ikke er lige så sunde som andre grøntsager. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Kartofler er måske ikke lige så vitamin- og mineralrige som andre grøntsager, men du får f.eks. C-vitamin, B-vitamin og kalium, når du spiser kartofler. Og så har kartoflen noget af en føreposition: Det er nemlig den råvare, der mætter mest for færrest kalorier. Altså perfekt slankemad.

Kartofler indeholder godt nok en del stivelse, som er med til at påvirke blodsukkeret uhensigtsmæssigt, men når du spiser kartofler sammen med andre fødevarer som sovs eller rugbrød, er blodsukkerpåvirkningen mindre. Og vil du gøre kartoflen endnu sundere, kan du afkøle de kogte kartofler. Så vil noget af stivelsen omdannes til såkaldt resistent stivelse. Resistent stivelse er godt for fordøjelsen, mæthedsfornemmelsen og blodsukkeret og bidrager heller ikke med kalorier. 

 

BITZ MILJO 126
Hverdag 298X298px Overraskende Sundt