Gaveindpakning:
Total:
Pointforbrug/rabatkupon:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

Jul uden gris på gaflen: vegetarisk julemenu

Mette Kjær ejer den populære børnetøjs-webshop, Asta og Alfred. Hun er mor til Margrethe på to år, og så er hun vegetar på nittende år. Vi har taget en snak med Mette om, hvordan man lever kødfrit i en måned, hvor leverpostej og flæskesteg dominerer på de danske juleborde.

Kødfri jul med Mette kjær

Hvordan er livet som vegetar i december?
Jeg har været vegetar i mange år, og min familie og venner er rigtig gode til at tænke det ind, når de inviterer på besøg. Der kan selvfølgelig være lidt udfordringer til store arrangementer ude i byen, men min erfaring er, at hvis man kontakter f.eks. restauranten i god tid, så tager de det som en spændende udfordring.

Hvad er god julemad for dig?
Jeg kan godt lide at være med i fællesskabet omkring julemaden ved at lave noget, der læner sig op ad det, alle andre spiser. Der er så mange muligheder henover året til at afsøge det vegetariske verdenskort, men lige præcis i julen må det godt smage af dansk jul. Man vil f.eks. ikke opleve, at jeg serverer en thai-ret juleaften.

Hvorfor er det vigtigt, at din julemad har rødder i det traditionelle?
Jeg har så mange minder bundet op i den traditionelle jul fra min egen barndom, og nu hvor jeg selv er blevet mor, kan jeg mærke, at det er vigtigt for mig at bringe de traditioner videre ind i min egen familie. Det, at jeg er vegetar, skal ikke afholde os for at holde jul på den måde, som jeg selv holdt af som barn. Jeg kan godt lide at holde fast i, at julen er noget særligt – med sit helt eget kulinariske særpræg og hyggelige traditioner.

Hvordan ser din julemenu ud?
Typisk erstatter jeg andesteg med en nødde- og svampepostej, som kan spises til det meste af det, der er på bordet i forvejen. Og fordi jeg ikke spiser sovs baseret på andefond, plejer jeg at lave en rødvinssovs med svampe og krydderier fra bunden. Så står den og simrer og koger ind hele dagen. Der skal også være noget grønt, f.eks. en frisk rødkålssalat med appelsin eller en grønkålssalat med granatæble, mandler og æble.

Hvad med resten af familien?
Resten af familien spiser flæskesteg og and. Men det er da ikke nogen hemmelighed, at jeg sjældent får de vegetariske retter for mig selv. Så jeg laver altid ekstra, så der er mulighed for, at alle kan smage, hvis de har lyst. I vores familie vender vi generelt tingene lidt på hovedet. I stedet for at vælge tilbehør ud fra kødet, så finder vi på en masse lækkert grønt og supplerer med kød, hvis nødvendigt.