Dit køleskab fra top til bund

Der er mange fordele ved at have styr på sin køleskabsorganisering. Det skaber overblik, dine madvarer holder sig længere og du mindsker potentielt madspild. Vi giver dig tips og inspiration til organisering af dit køleskab fra top til bund. 

Mepal 550X700 (1)

Den øverste hylde

Det varmeste sted i køleskabet er på den øverste hylde, da varme stiger op. Her kan du blandt andet opbevare marmelader, oliven eller syltede grøntsager som asier og rødbeder.

Langtidsholdbare varer kan sagtens tåle et par graders ekstra varme, uden du skal bekymre dig om friskheden.

Den midterste hylde

På den midterste hylde trives ost, pålæg, æg og rester fra aftensmaden. Et fif er, at du kan forlænge holdbarheden ved at have osten og pålægget i opbevaringsbøtter.

Husk altid, at du skal køle dine madrester helt ned, inden de kommer i køleskabet, da de ellers kan ændre temperaturen og påvirke andre madvarer.

Den nederste hylde

Kød, fisk og fjerkræ skal altid opbevares så køligt som muligt, og de hører derfor til på den nederste hylde.  

Mange opbevarer mælken i køleskabslågen, men den har faktisk bedst af at være på nederste hylde, hvor temperaturen er mere stabil. Lågen kan nemlig blive for varm, og mælk har det bedst med en temperatur på under 5 grader.

Nederste Hylde 1568X900

Køleskabslågen

Temperaturen i køleskabslågen svinger, fordi den bliver påvirket af temperaturen udenfor køleskabet, når den åbnes og lukkes. Det gør køleskabslågen god til at opbevare mindre fordærvelige fødevarer som dressinger, eddiker, dip eller saftevand, da de kan holde til en lidt varmere temperatur.

Du bør derfor også undgå at opbevare mælk og æg i køleskabslågen- også selvom at mælkekartonen kan føles som skabt til lågen.

 

 

Køleskabsskuffen

Skuffen i køleskabet er designet til at holde på fugt, og derfor er frugt og grøntsager gode at opbevare i køleskabsskuffen, så de holder sig friske.

Frugt og grøntsager med eksotisk oprindelse skal ikke opbevares på køl. Det gælder blandt andet tomater, mango, banan og avocado. De holder sig længere og bedre, hvis de bliver placeret i en skål på køkkenbordet. 

 

 

Mindsk madspild med opbevaringsbokse

Opbevaringsbøtter giver et godt over madvarerne i dit køleskab. Men hvilke bokse skal jeg vælge? 

Vælg bokse, du kan stable, så du udnytter hele køleskabets størrelse. Det er desuden en god idé at vælge gennemsigtige bokse, så du kan se, hvad de indeholder. Beslut dig for et mærke eller en type af bokse, og vær ikke bange for at mikse og matche, så du altid har opbevaringsbøtter, der passer til dine behov. 

Opbevaringsbokse med kliklåg er især praktiske, hvis du opbevarer madvarer over flere dage, da opbevaringsboksene holder helt tæt, og indholdet forbliver friskt. Opbevarer du kun madvarer i én eller få dage, kan et simpelt låg sagtens slå til. Eksempelvis de smarte kondibøtter, som kan købes i din lokale Kop & Kande.