Gaveindpakning:
Total:
Rabatkupon/voucher:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

 

Te - et spørgsmål om servering 

Hvis der er nogen, der ved noget om te, så er det englænderne. Men du behøver ikke være engelsk for at kunne servere en god kop te. Har du styr på trækketiden og vandets temperatur, er du godt på vej. 

Trækketid
Te skal trække mellem 4 og 8 minutter afhængig af type. Trækker den for længe, bliver den bitter (og det gør du muligvis også). Du får ofte angivet en vejledende trækketid, når du køber te men smag og behag er forskellig. 

Tag temperaturen på teen
Vandet er vigtigt for det færdige resultat, når du serverer te. Normalt vil koldt vand fra hanen være perfekt, men bor du i et område med meget hårdt vand, kan det påvirke smagen. Er det tilfældet, kan du overveje at rense vandet med et kalkfilter. Når du varmer vandet op, er den optimale temperatur til sort og rød te 100°C, men grøn og hvid te får den ideelle smag ved 70-80°C. Du kan faktisk få elkedler med temperaturkontrol, hvor du kan indstille den ønskede temperatur til fx. 70, 80, 90 og 100°C.

Tænk på tepotten
Skyl altid tepotten i kogende vand, inden du går igang med at brygge teen. Den gamle smag hænger nemlig ved, og det forstyrrer smagen i den te, du skal drikke om lidt. At opvarme tepotten inden brug har også den fordel, at teen afkøles langsommere og dermed når at afgive sin smag og aroma ordentligt.

Tepotte med filter Tepotte med filter
Når teen skal brygges, opvarmer man tepotten på normal vis, kommer tebladene i filtret og placererer tefiltret i potten. Der hældes vand på med den korrekte tempeartur. Læg låg på og lad teen trække og op med filtret igen, når den ønskede styrke er nået. 
Tepotte med stempel Tebrygger med stempel
Her brygger man lidt efter samme princip som når man brygger stempelkaffe. Når teen har nået den ønskede styrke, presses stemplet ned og der lukkes for yderligere kontakt mellem det varme vand og tebladene. Filtret får lov til at blive i kanden og man slipper for at skulle fjerne et dryppende tefilter fra tepotten. 
Tekande porcelæn Porcelænskande
Tepotter i porcelæn har tit en lethed og elegance, som man ikke så nemt finder, hvis man kigger på fx stentøj og støbejern, og faktisk vil tekande nok være en mere præcis betegnelse end tepotte. Porcelænet er nemt at rengøre og udvalget af tekander er stort. Ved brygning i tekande skal du bruge et separat tefilter. 
Tepotte i keramik Tepotter i stentøj
Tepotter i stentøj er som oftest glaseret på indersiden. Uglaseret har materialet små sprækker og her vil garvesyren fra teen kunne sætte sig. Valgmulighederne er mange og det er faktisk mest et spørgsmål om din personlige smag og om, hvor rummelig din tepotte i stentøj skal være.
Tepotte støbejern Tepotte i støbejern
En tepotte i støbejern er gerne en robust størrelse, og det kan kræve lidt kræfter at betjene den, især hvis den er godt fuld. Men udover det fede, rustikke look, så har støbejernskanden den ubetingede fordel, at den bliver meget varm.

Tefiltre
Der findes mange gode tefiltre, men ægte te-entusiaster sværger til stoffiltre, der når helt ned til bunden af tepotten. Tebladene afgiver nemlig bedst smag, når de har plads til at folde sig ud. Er filtret for lille, får teen ikke mulighed for at afgive sin aroma optimalt - og hvem gider en tynd kop te?  

Brygning med tebreve
Tebreve har den store fordel, at det er nemt og hurtigt at brygge en enkelt kop te. Og når teen har trukket færdig, hiver man bare tebrevet op igen. Dog er selve teen i tebrevene ofte i bittesmå stykker, og det giver en stærk bryg hurtigt, men det færdige resultat mangler de større blades fine kvalitet. Tebreve anse ofte for "hverdagste" men det er også muligt at købe tebreve med gode specialteer, som selv kvalitetsbevidste tedrikkere bruger. 

Teen og mælken
Skal mælken hældes i koppen før eller efter teen? Egentig er det jo et spørgsmål om temperament og smag. Traditionen siger, at mælken skal i først - for at benytte de fine skåle i porcelæn, man tidligere drak te af. Og hvis teen hældes i mælken, bliver blandingen bedre blandet. Omvendt, så kan man nemmere få det helt rigtige blandingsforhold mellem te og mælk, hvis mælken tilføjes til sidst.  

Te til mad
Du kan faktisk drikke te både morgen, middag og aften - og indimellem. Te kan nemlig drikkes til al slags mad. Og ligesom vin, passer de forskellige te-typer til forskellige retter og madvarer. Alt kan dog gå til eftermiddagste!

Eksempler på te der passer til mad - velbekomme: 

Morgenmad Yannan, Ceylon, Darjeeling, Assam
Engelsk morgenmad Ceylon, Kenya, Lapsang Souchong
Lette middagsretter Yannan, Ceylon, grønne teer
Krydrede retter Keemun, jasminte, Darjeeling
Stærke oste Earl grey og grønne teer
Fisk Røgede teer, Earl grey og grønne teer 
Kød og vildt Earl Grey, jasminte og Lapsang Souchong 
Fjerkræ Darjeeling, jasminte, oolongteer