Gaveindpakning:
Total:
Rabatkupon/voucher:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

 

Kaffe

Hvilken kaffe smager bedst? Et spørgsmål om (god) smag!

I Danmark elsker vi kaffe, og danskerne ryger direkte ind på fjerdepladsen på listen over de mest kaffedrikkende lande i verden. Vidste du, at faktisk så overgås vi kun af Island, Norge og Finland. Fire kopper kaffe i gennemsnit bliver det til om dagen - men selvom vi er enige om at nyde kaffe, er vi absolut ikke enige om, hvoran kaffen skal brygges eller smage. Heldigvis, faktisk. For det er jo netop den individuelle smag, der gør det interessant.

Kaffesorter

Der findes over 70 forskellige kaffesorter i verden. Herhjemme er den mest populære kaffesort Arabica. Arabica udgør op mod 80% af kaffeproduktionen på verdensplan. Smagen af Arabica bønnerne er mild og sød og Arabica blandes ofte med andre sorter for at give den en mere eller mindre syrlig, fyldig eller intens kaffesmag. De fire mest udbredte kaffesorter at blande i Arabicaen:
- Brasil, der er rund og mild i smagen
- Colombia, en fyldig, kraftig og let syrlig smag
- Java med en rig, fyldig og meget intens smag
- Mocca med en skarp, syrlig og krydret smag
Udover Arabica, findes en anden hovedsort - nemlig Robusta. Som navnet antyder en bønne med en skarpere smag og et koffein-indhold der er op til dobbelt så stort som i Arabicaen. Så det er en kaffesort med spark i og den bliver ofte anvendt til at lave bl.a. instant kaffe. 

Sådan ved du, at din kaffe er helt frisk
Når kaffen er frisk og man hælder varmt vand på, blomstrer den op - eller "bloomer". Det er nærmest sådan lidt vulkanagtigt, og du kan se en masse små bobler i kaffegrumset. Det varme vand gør, at kaffen hurtigt renses for kuldioxid og andre flygtige stoffer. Efter kaffen er ristet, afgiver den kuldioxid - og jo ældre kaffen er, des mindre kuldioxid er der tilbage i kaffen. Så når kaffen bloomer kraftigt, er det et tegn på den er frisk. Vidste du, at allerede 3 dage efter kaffebønnerne er ristet, begynder de at miste smag og aroma?  

Forførende friskkværnet
Du kan sagtens finde god, formalet kaffe. Men du mister en del af kaffesmagen så snart bønnerne kværnes. Kaffe opbevares nemlig bedst som hele bønner og når først du har prøvet at brygge kaffe af friskmalede bønner, er du ikke i tvivl. Du kan læse mere om den bedste måde at opbevare dine kaffebønner på her.

Når først kaffebønnerne er malet, øges deres overfladeareal, så smag og aroma hurtigere forsvinder. Mange supermarkeder har faktisk en kaffekværn stående til formålet. Du kan selvfølgelig også selv købe en kværn hjem til køkkenet - så kan du male præcis den mængde bønner du skal bruge.

Omkring år 500 opdagede en gedehyrde i Etiopien, at hans geder opførte sig mærkeligt efter at have spist nogle røde bær fra en plante. Selv de ældste geder sprang pludseligt rundt som ungdyr. Hyrden viderebragte oplevelsen til en munk, som besluttede at prøve bærrene. Munken hældte kogende vand over bærrene og fik til sin store overraskelse en drik, som fik ham til at føle sig opkvikket. Om det også påvirkede hans hukommelse, som forskning i dag påviser, står hen i det uvisse. Kaffelegenden