Gaveindpakning:
Total:
Rabatkupon/voucher:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

Overvejelser inden køb af køkkenkniv

En køkkenkniv er et stykke værktøj som du ofte bruger i dit køkken. Derfor skal den føles rigtig i din hånd, fungere optimalt og holde længe. 

Vi anbefaler dig altid at holde kniven i hånden inden du køber den. Den skal have god balance og føles rigtig i din hånd.
Knive fremstilles af stål, som derefter legeres for at tilføre overfladen hårdhed og styrke.
Legeringen har betydning for knivens evne til at kunne slibes skarp og holde skæret længe.
Rockwell er en international hårdhedsskala til angivelse af metallers overfladehårdhed. En lav værdi betyder en smidig kniv, som er sværere at slibe op. En høj værdi betyder at kniven er mere ufleksibel, og nemmere at slibe op. Dit behov afgør om kniven skal være smidig/fleksibel eller ufleksibel. 

Typer af knive og til hvilke formål:

Slagterkniv

Kød/slagterkniv
Er karakteristisk ved sin krumme ryg og en rimelig stiv klinge. Den anvendes til partering og udskæring af råt kød.

 

Udbenerkniv

Udbenerkniv
Har en kort stiv klinge med lige ryg. Klingen er skråt afskåret ved skaftet. Den anvendes til at skære benene ud af kødet, samt til partering af kødstykker. Er også anvendelig som pølsekniv.

 

Filetkniv

Filetkniv
Ligner udbenerkniven, men er længere, smallere og meget fleksibel i klingen. Den anvendes til filetering af fisk.

 

Kokkekniv

Kokkekniv
Er karakteristisk ved en lige ryg og en bred, stiv klinge. Den findes i mange forskellige længder. Den anvendes til udskæring af tilberedt kød, samt til hakkeopgaver, f.eks.: grøntsager, frugt, chokolade m.m.

 

Forskærerkniv

Forskærer/Trancherkniv
Har en smallere klinge end kokkekniven. Den anvendes til udskæring af tilberedt fjerkræ og kød, der skal udskæres i tynde skiver.

 

Santokukniv

Santoku kniv
Asiatisk kniv med et bredt blad. Evt. med granton skær (små fordybninger lige over skæret) som forhindrer tingene i at hænge fast på bladet. Den anvendes til kød, fisk og grøntsager.

 

 Laksekniv

Laksekniv
Har en lang, fleksibel klinge. Den bør have rund spids, og æggen bør være uden bølgeskær. Nogle modeller har på siden af klingen en slebet oval fordybning (aveoler). Den anvendes til udskæring (slicing) af ferskrøget eller gravad laks.

 

Opbevaring af knive:

Knive bør ikke opbevares i ét rum i en skuffe, det gør dem sløve. Knive bør opbevares enkeltvis f.eks. i en knivblok, på en kraftig knivmagnet eller i en skuffe med specielle knivholdere.

Vedligeholdelse:

Anvend kun skærebrætter i træ eller blødt kunststof.
Knivene bør vaskes af i hånden. Maskinopvask gør at kniven mister sin skarphed, og risikerer rust- og syreangreb.
Brug et strygestål, 4-6 strøg, hver gang til almindelig daglig vedligeholdelse. Et strygestål er karakteriseret ved, at det er lavet af stål, og som regel har stiber/fordybninger på langs af staven.
Slib/stryg ikke en kniv med bølgeskær.
Til de knive der trænger til mere end dagligt vedligehold anvendes et keramisk eller diamant slibestål.

Husk at knive af rustfrit stål kan angribes af syre fra madvarer. Vask derfor kniven af straks efter brug. Er der alligevel kommet en lille rustplet på din kniv, fjernes den let med et almindelig stålpudsemiddel uden slibemiddel.

 

 Sådan sliber du en traditionel kniv (IKKE japanske knive, som f.eks. Global):

 

Du skal bruge et slibestål, lavet af keramik eller diamantstål.

 

TRIN 1 

TRIN 1
Klingen placeres ved slibestålets spids i en vinkel på 35°.

   

Trin 2

TRIN 2
Knivens klinge trækkes med let hånd langs slibestålet oppefra og ned.

   

Trin 3

 

TRIN 3
Processen gentages 3-4 gange på hver side.

 

Slibning af japanske knive, som f.eks. Global:

Japanske knive slibes nemmest med en knivsliber, som f.eks. Shinkansen fra Global. Shinkansen-knivsliberen er vinklet, så den passer præcis til anbefalingerne for slibning af japanske knive nemlig 20°. Fyld kammeret med vand. Det renser stenene og forhindrer metallet i at opvarme. Træk knivbladet lodret frem og tilbage gennem den hvide sten 7-8 gange. Gentag i den lyserøde sten, og vask herefter kniven af i hånden. 

 Husk vores faguddannede personale står klar i butikkerne til at svare på flere spørgsmål om knive.