Gaveindpakning:
Total:
Pointforbrug/rabatkupon:
Gå til kurv

Varen er nu lagt i kurven

Du kan nu shoppe videre eller få vist din indkøbskurv.

Vinglas

Hvilket vinglas skal du vælge?

Den rigtige vin kræver det rigtige glas. Glasset skal ikke kun være smukt at se på, det skal også bringe det bedste frem i vinen. Det rigtige glas er designet til at udfolde den enkelte vins aroma og fine smagsnuancer - samtidigt med at det er smukt, stærkt og holdbart. 

 

Thilde Maarbjerg - Chefsommelier

Hører du også til dem, der umiddelbart tænker: hvidvinsglas til hvidvin, rødvinsglas til rødvin - og så er den ikke længere? Vinglas er i dag specialdesignet til at få det mest optimale ud af den enkelte vins bouquet og aroma.

Thilde Maarbjerg giver her hendes hendes bedste tips til valg af det rette vinglas. 

Thilde Maarbjerg udarbejder vin- og drikkevarekort til restauranter, caféer, hoteller mm. Siden 2014 har hun været chefsommelier i Løgismose Vin. 

 

Thilde Maarbjerg giver dig de bedste tips til valg af vinglas


Vinglassets form
Gå efter vinglas med en stor, tulipanformet pokal, så bouqueten kan samle sig. Vinglasset må ikke være rillet, farvet eller for lille. Vinen skal have god og rigelig plads til at frigøre den duft, der samles i glassets åbning. Find et vinglas, der er specialdesignet til at fremhæve den enkelte vins bouquet og aroma.


Vinglassets typer
Ny teknologi og viden har skabt vinglas til mange forskellige druer. Hvor mange forskellige typer vinglas du har brug for, afhænger bl.a. af dine yndlingsvine. Som udgangspunkt anbefaler jeg en vifte af 4-5 forskellige glas, der dækker Bordeaux, Bourgogne, Barolo, Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Riesling. Se for eksempel hvilke vine, der passer til hvilke af Luigi Bormiolis italienskproducerede vinglas længere nede.  

Vinglassets sving
Ved at svinge vinen rundt i glasset øges vinens overfladeareal og flere aromaer frigøres. Vinens duft er en meget vigtig kvalitet, og oplevelsen af duften kan forstærkes ved at svinge vinen 5-7 gang i glasset, inden du dufter og smager.

Vinglassets rengøring 
Vinglas kan godt vaskes med sæbe, men skyl dem med varmt vand, inden du sætter dem til tørre med bunden i vejret på et viskestykke. Lad dem tørre i en halv til hel time, og tør dem forsigtigt efter med et viskestykke. Glassene kan også vaskes i opvaskemaskine, og her kan det også være en god idé at tørre dem efter med et viskestykke, inden de sættes på plads.

Vinens kvalitet
Et godt vinglas gør det ikke alene. Vinens kvalitet og behandlingen af den spiller en altafgørende rolle for oplevelsen. Gode vine skal opbevares rigtigt, og jeg anbefaler tørt, mørkt og ikke for varmt. 10-15 grader er optimalt. Og så er det selvfølgelig vigtigt at servere vinen ved den rette temperatur:

- Lette hvidvine serveres ved 7-8 grader
- Kraftige hvidvine serveres ved 10 grader
- Lette rødvine serveres ved 15 grader
- Kraftige rødvine serveres ved 18-20 grader

Vinglas of den perfekte skænkelinje 
Hvor meget vin skal der egentlig skænkes i et vinglas? Med dette enkle tip kan du - uden at ryste på hånden - skænke professionelt og præcist hver gang. Hemmeligheden er nemlig ganske enkelt at hælde dertil i glasset, hvor vinen har den største overflade og dermed give bouqueten de bedste betingelser for at folde sig ud - som vist her med Holmegaards smukke Perfection glas.

Holmegaard Perfection Glas

Hvilket vinglas til hvilken vin?


Nedenfor får du en lille guide til de bedste rødvinsglas, de bedste hvidvinsglas samt hvilke Accademia Atelier vinglas, der passer til hvilke vine.

For eksempel er de flotte vinglas i Luigi Bormiolis Accademia Atelier-serien udformet, så de forskellige vintyper får de allerbedste betingelser for at udfolde sig. Formgivningen af krystalglassene giver en god diffusion af aromaer - og samtidig har du en tydelig markering af skænkelinjen.

Luigi Bormioli Atelier rødvinsglas Barolo/ Shiraz

 

Accademia Atelier vinglas 80 cl. til Barolo/Shiraz (H24,2 cm)
Den norditalienske Barolo laves på Nebiolo-druen, der giver en kraftig og intens vin. Shiraz kommer hovedsageligt fra Australien og er oftest karakteriseret som en intens, krydret smagsoplevelse. Fælles for begge vine er, at de har pondus og personlighed nok til et vinglas med en stor overflade, der giver vinen plads til at udvikle sig.

Luigio Bormioli Atelier rødvinsglas Pinot Noir/ Rioja 61 cl

 

Accademia Atelier vinglas 61 cl. til Pinot Noir/Rioja (H22 cm)
Pinot Noir er den klassiske drue i Bourgogne og hører til kategorien af mere lette druer. Det giver vine, der tager smag afhængig af jordbunden, og vine der ofte er lyse i farven. De spanske Rioja-vine er typisk domineret af druesorten Tempranillo, der giver vine med en kraftfuld og blød smag.

Luigi Bormioli Atelier hvidvinsglas Chardonnay 70 cl

 

Accademia Atelier vinglas 70 cl. til Chardonnay (H21,7 cm)
Chardonnay er den mest dyrkede drue i verden! Og netop fordi druen (blandt andet) dyrkes både i Europa, USA, Australien og Sydamerika, kan vine på Chardonnay-druen være meget forskellige i smag. Dette glas giver især de lidt mere kraftige, voluminøse hvidvine mulighed for at udfolde alle deres spændende smags- og duftnuancer. 

Luigi Bormioli Atelier hvidvinsglas Riesling 44 cl

 

Accademia Atelier 44 cl. til Riesling/Tocai
Kendetegnende for vine lavet på Riesling-druer er, at de er lette, friske og frugtagtige. Formen og designet på dette vinglas frembringer de bedste karakteristika fra netop denne type vine.

Thilde Maarbjerg giver dig de bedste tips til valg af vinglas

Thilde Maarbjerg udvikler vin- og drikkevarekort til restauranter, caféer, hoteller mm. Siden september 2014 har hun været chefsommelier i Løgismose Vin.